Na een lange werkdag kan je je soms moe en uitgeput voelen en kruip je misschien het liefst zo snel mogelijk weer in bed. Of nog beter, met een reep chocola onder een dekentje op de bank met je favoriete serie op tv.

Ook ik heb weleens dit soort dagen. Heel soms geef ik hieraan toe, maar hierdoor voel ik mij echt niet beter aan het einde van de dag. Op andere dagen kies ik voor meer constructieve manieren die wel helpen om echt te ontspannen.

Door bewust te kiezen voor manieren om te ontspannen voel ik mij minder moe, overprikkeld en kan ik toch nog genieten van mijn avond. Al knap ik er maar een beetje van op, alle beetjes helpen.

Benieuwd naar mijn ultieme manieren om te ontspannen na een drukke werkdag? Ik deel ze graag met je.

1. Een wandeling buiten

Niks zo lekker om even een rondje buiten te wandelen. Al van een wandeling van 10 minuten ga je je beter voelen, maar het is nog beter om minimaal een half uur te wandelen.

Door na een lange werkdag te wandelen maak je je hoofd leeg en krijg je beweging na een hele dag gezeten te hebben. Wandelen is goed voor je en heeft veel voordelen. Ook als het (licht) regent of hard waait is het een goed idee om te gaan wandelen, want je kunt zo heerlijk alles loslaten en ontspannen na een lange dag.

Als je buiten wandelt let dan op de kleine dingen: een fluitende vogel, bloemen in bloei of de vorm van de wolken in de lucht. Wedden dat je hiervan weer helemaal tot rust komt?

2. Een warme douche

Iedereen heeft zijn eigen rituelen na een drukke dag en iets wat bij mij altijd goed helpt is een warme douche. Ik spoel de dag als het ware van mij af. Klachten als hoofdpijn, gespannen schouders en pijn in de rug worden een stuk minder na een warme douche.

Soms neem ik ook een bad met dit speciaal gemaakte badzout om echt tot rust te komen, maar dat doe ik alleen als ik genoeg tijd heb.

Ook een koude douche schijnt heel goed voor je te zijn en ik heb hier een aantal keer mee geëxperimenteerd. Voorlopig hou ik het toch bij een warme douche, maar misschien is een koude douche wel iets voor jou.

3. Tijd voor een adempauze

Een momentje voor een meditatie is ook iets wat soms goed kan helpen. Soms, want als ik erg moe ben vind ik het moeilijk om mij op een meditatie te focussen.

Gelukkig heb ik een aantal tools die mij toch kunnen helpen met mediteren wanneer ik erg moe ben. Een yoga nidra meditatie vind ik dan bijvoorbeeld erg fijn, omdat deze meditatie meer begeleid wordt. Zo kan ik mij beter focussen en hoef ik niet bang te zijn in slaap te vallen.

Ook een spijkermat helpt mij om mij beter te focussen tijdens een meditatie.

brellavio spijkermat ervaringen

4. Tijd voor zelfontwikkeling

Als ik moe ben vind ik het heel prettig om bezig te zijn met zelfontwikkeling.

Ik lees bijvoorbeeld een boek, pak er een tijdschrift bij of luister een podcast over dit onderwerp.

Als je leest of luistert over selfcare, mindfulness en ontspanning dan word je daar vanzelf rustig van. Voor mij werkt dit heel goed.

Ik merk dat ik beter op mijn ademhaling let, een lekker kopje thee erbij pak en tijd neem voor mijzelf.

Binnen no time voel ik mij na het lezen van een tijdschrift zoals de flow of het luisteren naar een goede podcast weer een stuk beter!

ontspannen na drukke werkdag

5. Creatief aan de slag

Om een drukke dag achter je te laten en te ontspannen kan je ook aan de slag met iets creatiefs. Zelfs ga ik bijvoorbeeld aan de slag met een breiwerk om mijn hoofd weer leeg te maken.

Andere dingen die je kan doen om na een lange dag je hoofd leeg te maken zijn schrijven (bijvoorbeeld in vorm van een mini dagboek of scrapbooking), schilderen en het zorgen voor je urban jungle. Want wie ontspant er nou niet van het zorgen voor plantjes?

Dit zijn mijn 5 ultieme manieren om te ontspannen na een drukke werkdag. Natuurlijk probeer ik zo’n drukke dag het liefst te voorkomen met deze tips om zo productief mogelijk te werken. En voldoende bewegen tijdens een werkdag is net zo belangrijk om aan het einde van de dag nog energie over te hebben.

Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen na een drukke dag?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.