3 dingen die ik geschrapt heb om tijd te besparen

/, Selfcare/3 dingen die ik geschrapt heb om tijd te besparen

3 dingen die ik geschrapt heb om tijd te besparen

Druk, druk, druk. We zijn allemaal druk. Ik roep regelmatig dat ik zou willen dat er meer uren in een dag zitten. Maar aangezien dat niet gaat gebeuren, moet ik gewoon zorgen dat ik minder op een dag te doen heb.

Het afgelopen jaar heb ik 3 dingen uit mijn leven geschrapt die mij tijd besparen. Het zijn geen standaard dingen, maar deze dingen leveren mij veel tijd op.

In eerste instantie lijken deze dingen misschien ook wel leuk, maar toch zal je zien waarom ik uiteindelijk blij ben dat ik hiermee gestopt ben.

Netflix

Ik weet dat heel veel mensen niet zonder Netflix kunnen (of willen). Ik was eigenlijk ook zo iemand. Ik kon letterlijk uren per dag naar Netflix kijken en heel veel series vind ik echt leuk. Maar laten we eerlijk zijn: krijg ik ook energie van het kijken naar Netflix? Uuhh nee… Netflix draagt nou niet echt in positiviteit bij aan mijn leven.

Netflix is leuk als je het weet te doseren. Maar ik ben een echte bingewatcher en kijk aan één stuk door. Terwijl ik in die tijd ook andere dingen kan doen.

Eind januari was ik er klaar mee. Ik wilde weer andere dingen doen. Meer tijd voor mijn man, creatiever bezig zijn en lekker wandelen en sporten. Dus ik besloot van de één op andere dag mijn abonnement bij Netflix op te zeggen.

Heb ik daar spijt van? Nee, absoluut niet. Ik hou zoveel tijd over voor leuke dingen die mij ook echt energie opleveren en die veel waardevoller zijn dan een serie kijken op tv.

Mis ik het? Soms! Er zijn inmiddels veel nieuwe seizoenen uit van series die ik graag volg en eigenlijk wil ik die wel kijken. Maar ik ken mijzelf en ik ga weer bingewatchen. Dus ik doe het niet. En gelukkig is er meer dan genoeg leuks te zien op tv, zonder de neiging te hebben om te bingewatchen.

durf jij deze dingen te schrappen?

Tijdschriftabonnementen

Nog iets wat ik dit jaar gedaan heb: het opzeggen van (de meeste) tijdschrift abonnementen. Hierover zat ik wel in dubio. Alhoewel ik de vtwonen niet altijd meer even inspirerend vind, vind ik het over het algemeen wel leuk om een tijdschrift door te bladeren en inspiratie op te doen.

Als er een tijdschrift binnenkomt moet ik die van mijzelf zo snel mogelijk lezen, want anders verdwijnt hij op een stapel om het nooit meer te lezen.

Vooral bij woontijdschriften barst ik daarna van de ideeën en inspiratie. En daar zit een beetje het probleem. Ik ben na het lezen van een woontijdschrift vaak minder tevreden over ons eigen interieur, niks is meer mooi en alles moet anders.

En dat is natuurlijk niet de bedoeling van een tijdschrift! Daarnaast vind ik het zonde om een tijdschrift weg te gooien, want wie weet komt het nog eens van pas, en heb ik inmiddels stapels tijdschriften in huis die heel wat ruimte innemen.

Ik heb dan ook mijn tijdschrift abonnementen beëindigd. Veel liever koop ik nu zo af en toe los een nieuw tijdschrift als ik er echt zin in heb. Ook kan ik op een zondagmiddag door stapels tijdschriften bladeren op zoek naar inspiratie. Ik voel dan niet de druk van iets te moeten veranderen in huis en kan er echt van genieten.

Neem ik dan nooit meer een abonnement? Dat weet ik niet, ik heb ook periode’s gehad dat ik wel echt van elke maand een nieuw tijdschrift kon genieten. Maar nu even niet.

Sociale contacten

Nog iets waar ik op heb geminimaliseerd: sociale contacten. Mijn echte vriendinnen weten wel dat het goed tussen ons zit ook als we elkaar maar een paar keer per jaar spreken en we zijn er op de momenten die er toe doen voor elkaar.

Maar daarnaast hebben wij heel veel kennissen. En heel veel kennissen betekent ook veel verjaardagen, uitnodigingen en bezoeken. Nu was ik hier al wel kritisch op en vind ik het vrij makkelijk een uitnodiging over te slaan, maar toch had ik nog te vaak uitnodigingen in mijn agenda staan waar ik eigenlijk niet zo’n zin in had.

Door de gekke tijd krijgen we nu natuurlijk niet veel uitnodigingen meer en ben ik ook kritischer gaan nadenken. Het grappige is dat ik nu juist mensen spreek die ik eerder zelden zag en dat ik die contacten waardevoller vind dan al die verplichten uit het verleden.

Eén belangrijke les die ik geleerd heb dit jaar is dat we minstens één dag in het weekend helemaal leeg houden. Dat is onze dag en dat houden we ook zo. Hierdoor kunnen we minder mensen zien, maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Even met een vriendin (video)bellen is ook prima en kost veel minder tijd.

Ik snap dat veel mensen hier anders over denken en veel energie uit sociale contacten halen. Maar voor mij zaten er teveel verplichtingen aan en ben ik blij met de tijd die het mij oplevert.

Door deze drie dingen uit mijn leven te schrappen heb ik tijd over voor dingen waar ik energie van krijg: tijd met mijn man, wandelingen in de natuur, het lezen van een boek en creatief bezig zijn.

Welke dingen zou jij willen schrappen om meer tijd over te houden?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.

2020-10-07T13:31:39+01:00

6 Comments

 1. Audrey 18 november 2020 at 10:11 - Reply

  Interessant, dit! Aan Netflix ben ik nooit begonnen omdat ik bang was om mezelf erin te verliezen inderdaad. Ik mis het dus ook niet. Tijdschriftabonnementen heb ik ook nooit gehad. Ik vind het leuker om af en toe echt te genieten van een leuk magazine inderdaad.

  • Ilse van Elleswijk 18 november 2020 at 10:46 - Reply

   Dankjewel! Wat slim dat je nooit met Netflix bent begonnen, dan kan het ook niet misgaan :)

 2. johanna 18 november 2020 at 12:24 - Reply

  Voor mij ook geen Netflix omdat ik nu al alle films etc. op tv niet kijk. Dus meer is zeker niet nodig. Ga liever eens naar de bios of kijk een goede dvd. Dan heb ik het zelf in de hand. Verder heb ik graag tijdschriften en ook abonnementen, en ja… het worden hele stapels die nog liggen te wachten. Maar ach, iets moet je doen. En mijn (fysieke) sociale contacten houd ik laag, maximaal 1x per week. Maar daar neem ik dan ook de tijd voor. Verder heb ik alle verplichte contacten al lang geschrapt of geminimaliseerd. Van de overige contacte evalueer ik regelmatig of ik er ook iets aan heb. Contacten die energievreters zijn, zonder dat het je iets opleverd, worden op een laag pitje gezet en zeker niet fysiek. Zo houd je tijd voor je zelf en je ontwikkeling over!

  • Ilse van Elleswijk 18 november 2020 at 13:55 - Reply

   Groot gelijk heb je om het zo zelf in de hand te kunnen houden! En ik snap je heel goed qua stapels tijdschriften. Ik heb er ook lang een plezier aan beleefd, maar merkte dat dat de laatste tijd niet meer zo was. Heel fijn die extra tijd me-time :)

 3. Romy 21 november 2020 at 17:38 - Reply

  Wat een leuk artikel!
  En heel goed dat je op die manier kritisch naar je sociale contacten bent gaan kijken! Ik merk ook door corona dat ik eigenlijk helemaal niet per se elk weekend met mensen (behalve mijn vriend) hoef af te spreken, en het heerlijk vind om soms een dagje voor mezelf te hebben. Bewust tijd vrijmaken voor een afspraak waar je zin in hebt, is een stuk waardevoller dan steeds allerlei sociale verplichtingen afgaan.
  Netflix gebruik ik ook bijna nooit moet ik zeggen. Ik ben wel weg van NLZIET, maar kijk dat ook maar weinig. Ik vind bingewatchen om eerlijk te zijn echt zonde van mijn tijd.

  • Ilse van Elleswijk 22 november 2020 at 19:51 - Reply

   Dankjewel Romy! Door Corona wordt je opeens een stuk bewuster van contacten en überhaupt van de manier hoe je je leven indeelt he? Wij kijken nu regelmatig NPO Plus, genoeg keuze maar een stuk minder verslavend dan Netflix :)

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: