Sinds een tijdje gaat één van mijn blogs op ilsevanelleswijk.nl viral op Pinterest! Dit levert mij honderden extra bezoekers op mijn website per dag op. Op mijn interieurblog heb ik in het verleden ook blogs gehad die viral gingen op Pinterest. Ik weet dat het voordeel van Pinterest is dat een blog jarenlang viral kan gaan.

Eén succesvolle pin kan je daardoor honderden extra bezoekers per dag opleveren en dit weken, maanden of zelfs jarenlang. Hoe fijn is dat!

In dit artikel geef ik je een aantal tips om de kans te vergroten om een blog viral te laten gaan. Ook geef ik tips wat je moet doen als je blog viral gaat, want er liggen namelijk heel interessante kansen!

Hoe laat je een blog viral gaan?

Het is van te voren nooit te voorspellen of een blog viral zal gaan. Maar mijn blogs die viral gaan op Pinterest hebben wel een aantal dingen gemeen.

Als je een blog viral wilt laten gaan op Pinterest dan moet je sowieso geduld hebben. Pinterest is, in tegenstelling tot Facebook en Instagram, een platform van de lange adem.

Nadat ik een pin geplaatst heb duurt het gemiddeld 6 tot 9 maanden voor deze echt opgepakt wordt.

Daarom zal een onderwerp dat maar kort relevant is, zoals bijvoorbeeld een blog over een festival wat maar 1 keer gegeven wordt, waarschijnlijk niet viral gaan.

Hoewel je ook een beetje geluk moet hebben dat een blog viral gaat en zelfs als je al deze stappen volgt je niet zeker weet of je blogpost succesvol wordt, zie ik wel overeenkomsten.

Voor alle Pinterest pins die viral zijn gegaan volgde ik bijvoorbeeld een duidelijke strategie. Ik postte deze niet even snel, maar gebruik een stappenplan met voorwaarden waaraan de pin moet voldoen.

Daarnaast gebruik ik altijd deze planningstool, zodat ik zeker weet dat de pin op het juiste tijdstip en op het juiste bord wordt ingepland. Hiermee vergroot ik de kans op succes van de pin.

Al mijn viral blogposts hebben gemeen dat ze een oplossing voor een probleem van de lezer bieden. Het is dus geen inspiratie blog. Inspiratie blogs kunnen het ook goed doen op Pinterest, maar de kans op succes is in mijn geval groter bij een blogpost die een probleem oplost.

Om de lezers te triggeren om door te klikken maak ik in dit soort situaties altijd een pin waarop groot een tekst staat om mensen te triggeren om door te klikken. Bijvoorbeeld ‘4 dingen die je moet doen om je blogpost viral op Pinterest te laten gaan’.

In mijn ervaring zijn dit de pins die de grootste kans maken om viral te gaan. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, maar als je met deze stappen aan de gang gaat is het een goed begin om de kans te vergroten je blog viral te laten gaan.

Wat moet je doen als een blog viral gaat?

Leuk, een blog die viral gaat! Maar ga vooral niet achterover leunen, want dan laat je kansen liggen.

Volg dit stappenplan om het maximale uit een blogpost die viral gaat te halen:

  • Klopt alle informatie uit de blogpost nog? Werken ook alle links goed? Er is niks zo frustrerend als lezer om op een website uit te komen waar onjuiste informatie of niet werkende links staan.
  • Heb je al affiliatelinks in het artikel verwerkt? Kan je er nog meer affiliatelinks in verwerken? In mijn viral blogpost bleek ik dus geen affiliatelinks verwerkt te hebben. In eerste instantie omdat ik dacht dat er niks passend was. Inmiddels heb ik er met creatief denken al 5 affiliatelinks in kunnen verwerken en hier ook meerdere sales uit. Ik vind dit programma trouwens heel handig, omdat ik precies kan zien hoeveel mensen doorklikken op de affiliatelinks en in welke producten ze geïnteresseerd zijn.
  • Heb je display advertenties op je website staan? Kan je dit eventueel nog uitbreiden? Google Adsense is bijvoorbeeld een manier om display advertenties op je website te tonen.
  • Bied je al de optie aan dat mensen zich kunnen abonneren op je nieuwsbrief? Kan je dit eventueel nog extra duidelijk in het artikel aanbieden?
  • Verkoop je een eigen product wat aansluit op dit artikel? Zet dit dan duidelijk in het artikel neer. Heb je nog geen passend (digitaal) product? Zou je iets kunnen bedenken wat past bij het artikel en bij jouw expertise om alsnog aan te bieden?
  • Schijnbaar zijn je lezers geïnteresseerd in dit onderwerp. Heb je andere blogposts gerelateerd aan dit artikel? Zorg dan voor voldoende interne links om mensen langer op je website te houden. Heb je geen gerelateerde blogposts? Kan je dan nieuwe blogposts bedenken?

Voordeel Pinterest: andere blogs gaan ook beter

Er is nog iets extra wat heel fijn is aan Pinterest als je blog viral gaat. Dit heeft te maken met het algoritme van Pinterest. Het algoritme bestaat uit heel veel losse elementen.

Eén van deze elementen is bijvoorbeeld dat Pinterest registreert hoe vaak er op een pin geklikt wordt. Op deze specifieke pin wordt vaak doorgeklikt naar mijn website. Pinterest ziet dit en registreert dat dit schijnbaar een relevant onderwerp is voor gebruikers.

Daardoor wordt deze specifieke pin hoger in het algoritme geplaatst en sneller getoond aan gebruikers van Pinterest.

Maar dat is nog niet alles. Andere pins op Pinterest worden hierdoor namelijk ook meer aan gebruikers getoond.

Gebruikers die hebben doorgeklikt naar mijn website hebben daarmee interesse in mijn account getoond. Pinterest registreert ook dit en zal aan deze specifieke gebruikers sneller andere pins van mijn website laten zien.

En dit is een extra voordeel, want hierdoor krijgt niet alleen de populaire blogpost meer kliks. Ook de andere blogpost laten daardoor een lichte stijging in bezoekers zien.

Ik verwacht dat mijn blogpost nog wel een tijdje viral zal blijven gaan. Nu ik er affiliatelinks aan heb toegevoegd is dit een mooie manier om hier meer geld mee te verdienen.

Is jouw blogpost wel eens viral gegaan? En wat heb je gedaan om deze blogpost viral te laten gaan?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.