Het is al even geleden dat ik wat van mij heb laten horen, maar niet zonder reden. In bloggersland is er namelijk veel veranderd en dit had al mijn aandacht nodig. Langzaam is er weer ruimte voor meer, dus tijd om bij te praten en jullie een update te geven.

In september vorig jaar vond er een grote verandering in het algoritme van Google plaats. De Google HCU update, ook wel de helpful content update genoemd, moest er voor zorgen dat gebruikers betere informatie in de zoekresultaten te zien krijgen. Kort door de bocht gezegd besloot Google dat in veel niches bloggers overbodig waren.

Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor bloggers, ook voor mijn interieurwebsite. Ik ben dan de afgelopen tijd ook druk geweest met deze wijzigingen. In dit artikel vertel ik jullie meer over wat de Google HCU update nou eigenlijk inhoudt, of het nog zin heeft te starten met bloggen en hoe je verder kunt gaan met bloggen als je geraakt bent door de update.

Wat is de Google HCU Update?

In september en oktober vorig jaar vond de eerste Google HCU update plaats, de grootste algoritme update in jaren. Deze update moest er voor zorgen dat de gebruikers betere zoekresultaten te zien krijgen. Op internet wordt steeds meer informatie aangeboden, zeker met de komst van AI, en Google wilde hier wat aan doen. Google besloot hele sites als ‘niet relevant’ aan te merken en deze lager in de zoekresultaten te plaatsen.

Met name bloggers, waaronder mijn interieursite, zijn hierdoor geraakt en worden veel minder zichtbaar in de zoekresultaten getoond. Als je nu iets zoekt via Google, zeker in de interieur, groen en huishoudniche waarover ik veel schrijf, dan zie je enkel nog (web)winkels en grote algemene platformen zoals dagbladen en tijdschriften in de zoekresultaten.

Het idee achter de Google update is dat gebruikers de informatie van experts te zien krijgen. In de praktijk, zeker in mijn niche, zijn de teksten van (web)shops en grote platforms vaak door tekstschrijvers geschreven. Het idee dat zij meer als expert gezien worden als ik en mijn collega bloggers, met een passie en in de meeste gevallen ook een opleiding en veel ervaring in de branche, vind ik erg kort door de bocht.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar de zoekresultaten die je nu te zien krijgt zijn er meestal niet beter, en vaak zelfs slechter, op geworden. Sterker nog, ik zoek regelmatig iets op en moet dan eerst 5 websites aanklikken voor ik een enigszins goed antwoord heb gevonden. Ik hoor dit ook van veel vrienden om mij heen, die niks van internet en deze Google update weten. Toegegeven, soms zijn de zoekresultaten juist ook beter geworden. Maar helaas is dit vaker niet dan wel het geval.

Google is op dit moment met een tweede grote update bezig, wat best gek is in zo’n korte periode. Normaal duurt het jaren voor er weer een grote update plaatsvindt. Dit zou een goed teken kunnen zijn, Google ziet in dat de update helemaal niet zo helpfull is en dat de zoekresultaten verslechterd zijn. Maar helaas, de eerste geluiden die ik hoor is dat de zoekresultaten nog slechter worden en bloggers nog verder buiten spel worden gezet. Maar de update is nog bezig, dus er is nog hoop.

Heeft het nog zin om te starten met bloggen?

Nu je dit leest vraag je je misschien af: heeft het nog zin om te starten met bloggen? Het antwoord is ja en nee.

Laat ik eerst met nee beginnen. Als jij een blog wilt beginnen om hoog in de zoekresultaten van Google te belanden en daarmee geld te verdienen, dan is dit lastiger dan ooit. Als dit je enige reden is om te starten met bloggen dan zou ik het niet doen, wat dat betreft heeft Google ook een goede reden om dit soort bloggers niet meer in de zoekresultaten te laten zien. De informatie die zij bieden heeft vaak weinig meerwaarde en is niet zozeer op het delen van een passie en (expert) informatie gebaseerd danwel op het zelf geld verdienen.

Als je wilt bloggen en wilt ranken in Google, dan heb je op dit moment twee goede opties. Met het starten van een nieuwe website is de kans om anno 2024 nog getoond te worden in Google heel erg klein, maar er zijn wel mogelijkheden. Maar voor beide opties is wel een investering nodig. Natuurlijk is het niet erg om te investeren in je bedrijf. Als je een goed plan hebt, zeker bent van je zaak en een risico durft te nemen dan is dit een goed idee.

Dit zijn de twee opties die je hebt als je wilt beginnen met bloggen en wilt ranken in Google:

  • Koop een bestaande website die al hoog rankt in Google over. Met een gevestigde website weet je wat je op dit moment hebt. En er worden regelmatig in verschillende niches websites te koop aangeboden, met al bestaande content, zodat jij goed van start kan. Het nadeel is wel dat je nooit zekerheid hebt, als Google opnieuw aan de knoppen draait kan je zomaar je investering kwijt zijn.
  • Begin een webshop. Webshops worden namelijk nog wel getoond in de zoekresultaten en dit kan je heel makkelijk combineren met een blog. Voor een webshop heb je wel voorraad nodig en hier zou een investering voor nodig kunnen zijn. En ook met een webshop heb je natuurlijk niet direct zekerheid dat je hiermee wel in Google getoond wordt. Er komen nog steeds meer webshops bij blijkt uit deze cijfers, dus ook hier is de concurrentie enorm.

Bloggen met als reden te ranken in Google is dus heel lastig. Maar ik hoop dat dit niet je enige reden is om te starten met bloggen.

Zelf ben ik in 2016 gestart met bloggen en dit begon als een hobby voor mij. Ik heb nooit gedacht dat ik hier geld mee zou kunnen verdienen. Bloggen als hobby kan dus nog steeds en hier kan je vandaag nog mee beginnen.

Daarnaast, Google is op dit moment lastig voor bloggers in bepaalde niches, maar wat dacht je van Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en een nieuwsbrief? Er zijn nog zo veel andere manieren om mensen te inspireren en informeren. En ik heb met Pinterest in de loop der jaren ook weleens meegemaakt dat het algoritme ongunstig was. Dit was altijd tijdelijk en herstelde zich vanzelf, omdat Pinterest de meerwaarde van bloggers wel inziet.

Sterker nog, met mijn interieurwebsite bereik ik meer mensen dan ooit: tegenwoordig bezoeken meer dan 100.000 mensen per maand mijn website. Ik ben hard geraakt door de Google update, maar via andere kanalen is dit verlies meer dan goed gemaakt.

Maar ik ga hierin wel eerlijk zijn, om geld te verdienen met je blog is het via de andere kanalen wel lastiger dan via Google. Mijn inkomsten zijn dan ook wel echt teruggelopen. Maar als ik bedenk dat bloggen ooit als hobby is begonnen en dat ik er nog steeds geld mee verdien, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn.

Hoe nu verder met bloggen als je geraakt bent door de Google HCU update?

Misschien ben je ook wel geraakt door de Google en vraag je je af hoe nu verder. Ik hoor al veel verhalen van bloggers die om deze reden zijn gestopt of er (weer) een baan naast hebben moeten zoeken. Want eerlijk is eerlijk, het is nog niemand gelukt om te herstellen van de update.

Ik heb de laatste tijd ook veel nagedacht over hoe nu verder en deel graag mijn ideeën hierover.

Zie de Google HCU update als een cadeau

Raar, maar waar. Ondanks dat ik financieel geraakt ben door de update zie ik het tegelijkertijd als een cadeau en ik raad jou aan om dit ook te doen. Net als veel andere bloggers schreef ik toch regelmatig artikelen voor Google. Natuurlijk heb ik altijd mijn bezoekers in het achterhoofd bij het schrijven van een artikel, maar ik dacht ook altijd ‘Wat zou Google ervan vinden?’. Ik weet dat dit voor veel bloggers herkenbaar is.

Dankzij de update ben ik veel vrijer in wat ik schrijf en op welke manier ik een artikel inrichten. Google 100 % loslaten, dat doe ik niet want je weet maar nooit. Maar ik heb er wel weer meer creatieve ruimte en vrijheid voor teruggekregen en dat gun ik jou ook.

Als je je richt op andere bronnen van bezoekers is het ook nog steeds mogelijk om geld te verdienen met je blog. Bloggen is dus zeker niet dood, maar wel een stuk lastiger anno 2024.

Ga freelancen

De kennis die je hebt opgedaan met bloggen is nog steeds hartstikke waardevol. Ga freelancen in waar jij goed in bent, bijvoorbeeld het schrijven van teksten voor opdrachtgevers, het beheren van websites of het creëren van unieke foto’s voor webshops.

Zelf ben ik een expert in Pinterest en ik weet zeker dat ik bedrijven hiermee kan helpen, dus dit is iets wat ik overweeg voor de toekomst. Ik ga dan het liefst langdurige trajecten aan. Daarom zal ik geen coaching / cursussen in Pinterest meer aanbieden, maar het beheren van Pinterest accounts voor bedrijven is wel iets wat ik overweeg mochten mijn inkomsten verder teruglopen.

Een (parttime) baan ernaast

Bloggen als baan is niets voor iemand die zekerheid zoekt. De inkomsten zijn erg onzeker en door een algoritme verandering kunnen opeens al je inkomsten wegvallen. Het kan best dat je dankzij deze update erachter komt dat je meer zekerheid wilt en op zoek gaat naar een baan erbij.

Zelf overweeg ik dit ook weleens, want wat zekerheid zou fijn zijn. Maar op dit moment is de vrijheid die online ondernemen bied nog te belangrijk voor mij en zie ik meer voordelen dan nadelen bij het online ondernemen. Dit is voor mij een optie voor ‘misschien ooit’.

(Tijdelijk) rustiger aan

Zelf kies ik voor nu voor de optie om tijdelijk rustiger aan te doen, in combinatie met dat ik de update als een cadeau zie. Natuurlijk heb ik flink stress gehad de laatste tijd door alle wijzigingen, maar het heeft mij ook aan het denken gezet.

Ik heb altijd wel gedacht dat er vroeg of laat zo’n wijziging aan zou komen. Alleen niet dat de algoritme wijzigingen al zo snel zou komen. En ook had ik niet verwacht dat hij zo groot zou zijn. Maar om te zeggen dat ik compleet verrast ben, nee dat is niet zo.

In principe is er elke paar jaar wel een grote algoritme wijziging. Ook Pinterest, Facebook en Instagram doen elke paar jaar wel iets geks. Er zijn jaren bij Pinterest dat mijn site nauwelijks zichtbaar was en dat is nu echt wel anders. Dus je weet maar nooit. De kans is klein, maar wie weet gooit Google de boel ook wel weer in positieve zin om.

Ik ga geen overhaaste beslissingen nemen, want ik verdien gelukkig nog steeds een inkomen met mijn blog. En tegelijkertijd kan ik op deze manier misschien wel weer meer terug naar de basis, heb ik ook weer wat vaker tijd voor deze site en blijkt de update achteraf toch niet zo erg te zijn.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.