Mijn man en ik houden ervan om regelmatig te wandelen. Maar echte avonturiers zijn wij niet. Wij stippelen het liefst van te voren de route uit en vinden het extra handig als deze onderweg goed staat aangegeven.
Maar als je regelmatig wandelt in dezelfde omgeving ken je de uitgezette routes op een bepaald moment wel. Gelukkig kwamen wij de app Komoot tegen, waarin duizenden wandelroutes door wandelaars zelf zijn opgesteld. Zo kan je altijd makkelijk een route vinden die je nog niet eerder hebt gelopen.
Hoe werkt Komoot?
In de app Komoot kies je eerst welke sport je wilt beoefenen. Naast wandelen kan je bijvoorbeeld ook voor fietsen, hardlopen en bikepacken kiezen.
Daarna kies je de omgeving waar je wilt wandelen. Je kunt kiezen voor wandelroutes vanaf je huidige locatie, wandelingen bij jou in de buurt of een zoekopdracht invoeren. Soms is er een wandelroute door iemand ingezet waarbij de route ook op paaltjes bij het pad wordt weergegeven, maar veel vaker nog is het een route die door een wandelaar zelf is bedacht.
Je kunt ook filters instellen, bijvoorbeeld hoeveel kilometer je wilt wandelen of hoe lang de wandeling ongeveer mag duren. Zeker in gebieden waar veel routes zijn uitgezet is het zo makkelijker een leuke wandeling te vinden.
Wandelroutes van je huidige locatie
Als je kiest voor de optie wandelroute vanaf je huidige locatie, dan kiest Komoot letterlijk een route vanaf jouw locatie. Als ik deze optie vanuit mijn huis selecteer, dan start de wandelroute dus vanuit mijn huis. In veel gevallen zal een route niet letterlijk vanuit jouw huis zijn uitgezet, maar in de app wordt er dan een stukje aan de route geplakt, waardoor je de route vanuit huis kunt starten.
Deze optie hebben wij een aantal keer geprobeerd en is laagdrempelig om mee te starten. Maar vanuit ons huis zijn er maar een beperkt aantal routes in de app, dus op een bepaald moment heb je deze optie ook wel weer gezien.
Deze route is ook heel handig als je ergens bent waar je het niet kent en een wandelroute wilt uitstippelen. Tot nu toe hebben wij op deze manier elke keer wel een leuke route gevonden, zelfs op vakantie in het buitenland.
Wandelingen bij jou in de buurt
Tegenwoordig kies ik meestal voor de optie wandelingen bij jou in de buurt. De app selecteert dan veel meer wandelingen, maar je moet er vaak wel eerst de fiets of auto voor pakken. Maar je ontdekt zo wel de omgeving op een heel andere manier en komt op plekken waar je anders niet zou komen.
In de app selecteer ik ook weleens een bepaald punt op de kaart. Je krijgt dan alle wandelroutes die in dit gebied lopen te zien. Dit is handig als je vanuit huis al een bepaald gebied in gedachten hebt wat je wilt wandelen, maar nog niet de route precies weet. Je krijgt allerlei leuke aanbevelingen van routes te zien en kunt zo de beste route selecteren.
Zoekopdracht
Tot slot kan je ook een zoekopdracht invoeren. Wil je op de Posbank wandelen, in de Schoorse duinen of in de Biesbosch? Voer de zoekopdracht in en je krijgt allerlei leuke routes te zien. Inspiratie genoeg!
Routes plannen
Als je thuis een leuke route hebt opgezocht dan kan je deze makkelijk plannen door de route op te slaan. Zo kan je de route wanneer je op locatie bent weer heel makkelijk terugvinden.
Ook kan je ‘aanwijzingen tonen’ voor de start van de route. Moet je eerst nog met de auto of de fiets naar het vertrekpunt dan wordt je vanuit de app naar Google Maps begeleid en kan je de navigatie starten.
Beide opties zijn ideaal als je graag vooraf de route plant.
Live navigatie
Ik heb diverse wandelapps op mijn telefoon en vergeleken bij Komoot stelt de rest echt niks voor. De live navigatie in de Komoot app is ook erg fijn. Je krijgt verschillende gegevens te zien, zoals je gemiddelde snelheid, de afstand tot het volgende navigatiepunt en de nog te lopen afstand. Ook wordt de nog te lopen tijd weergegeven, maar deze klopt niet altijd. Dat is ook echt het enige minpuntje aan de app.
Wat ik vooral fijn vind aan de app is de live navigatie. Deze ziet er niet alleen een stuk beter uit dan de ouderwetse kaarten in sommige andere apps, ook is de navigatie erg flexibel. Start je de route halverwege? Geen probleem, de app herkent dit en begeleidt je goed over de route. Wijk je ergens van het pad af? Ook geen probleem, je krijgt de beste route te zien om weer terug op het pad te komen.
Beoordelingen en waypoints
Ook heel fijn zijn de beoordelingen die je kunt achterlaten bij een route. Je ziet in de app hoeveel mensen de route al hebben gewandeld en hoe ze de route hebben ervaren.
Bij de waypoints staan herkenningspunten, inclusief foto’s en begeleidende test, aangegeven. Dit is vooral leuk ter voorbereiding, zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten.
Nog meer opties
De app Komoot heeft nog meer opties, zoals het zelf plannen en opnemen van een wandelroute. Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar is leuk als je zelf wandelingen wilt toevoegen.
Wandelen is voor ons een stuk leuker geworden sinds wij de app Komoot gebruiken. Ken jij deze app al?
Liefs, Ilse
Nice! Ik ben recent weer begonnen met wandelen en gebruik de app AllTrails. Maar ik ben regelmatig “verdwaald” en dan is het weer een heel gedoe om terug op het pad te komen… Weet jij of deze app ook leuk is voor in het buitenland?
O die app ken ik nog niet! De app heeft volgens mij een wereldwijde dekking. Je kunt, geloof ik, 1 regio gratis gebruiken. Wil je meer regio’s gebruiken dan kan je losse mappen kopen of een ‘werelddekking’. Misschien voor jou wel handig, omdat je vaak op veel verschillende plekken zit :) Maar je kunt hem dus eerst gratis voor een regio uitproberen en kijken of je de app handig in gebruik vindt!