Ik ben gek op mugcake als ontbijt! Mugcake is een makkelijk, snel en gezond ontbijt en niet onbelangrijk: ook nog eens erg lekker!

Minimaal 1 keer per week ontbijt ik met mugcake. Elke keer voelt het net of ik een taartje als ontbijt eet, maar dan gezond en glutenvrij. Mugcake is letterlijk vertaald een mokcake en dat is ook de beste omschrijving: je maakt namelijk een (snelle) cake klaar in een mok. Het enige wat je hoeft te doen is het mengen van alle ingrediënten. Daarna moet de mok nog een paar minuten in de magnetron en klaar is je ontbijt.

Officieel wordt een mugcake klaargemaakt in een mok. Zelf vind ik dit iets minder handig, omdat ik het lastig vind met de lepel mijn ontbijt hieruit te lepelen. Dat heeft ook wel weer een nadeel, want de mugcake is als deze uit de magnetron komt nog erg warm. Een mok kan je makkelijk aan het oortje vasthouden, maar als je de mugcake in een kom klaarmaakt dan moet je toch iets meer geduld hebben voor de mugcake voldoende is afgekoeld.

Een mugcake is een glutenvrij en gezond ontbijt en kan je in allerlei varianten klaarmaken. Ik eet op advies van een arts zo min mogelijk gluten. Alhoewel ik niet allergisch ben voor gluten, voel ik mij wel een stuk fitter en gezonder sinds ik nauwelijks nog gluten eet. Het is soms wel even zoeken naar makkelijke alternatieven voor ontbijt en lunch zonder gluten, maar de mugcake past gelukkig zeker in dit rijtje.

Ik deel graag het recept voor deze mugcake.

mugcake met banaan en aardbei

Ontbijt mugcake met banaan, aardbei en amandelen

Deze mugcake is heerlijk als ontbijt, maar ook lekker als tussendoortje of snack. Een lekker gezond en glutenvrij alternatief die binnen 2 minuten klaar is in de magnetron.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

 • 1 ei
 • 1 banaan
 • 30 gram amandelmeel
 • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • handje aardbeien (ik gebruik aardbeien uit de diepvries)
 • 1 theelepel honing
 • 1 klein handje amandelen
 • 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt 10%

Instructies
 

 • Prak eerst de banaan zo goed mogelijk fijn. Dit doe ik zelf al in het schaaltje. Het hoeft niet helemaal fijn geprakt te worden, dus pureren is voor dit recept zeker niet nodig.
 • Meng vervolgens de banaan met het ei. Hierna kan je het amandelmeel en het bakpoeder door de basis mengen. Voeg vervolgens de aardbeien, honing en amandelen toe en meng goed door elkaar. Grote aardbeien kan je het beste eerst in kleinere stukken snijden voor je deze aan het recept toevoegt.
 • Verwarm de mugcake hierna 2 minuten in de magnetron op 1000 watt.
 • Als de mugcake erg warm is kan je deze eerst eventjes laten afkoelen. Dit vind ik zelf wel het lekkerst. Daarna kan je het toefje Griekse yoghurt toevoegen en klaar is je ontbijt!
Trefwoord glutenvrij

ontbijt mugcake met aardbei en griekse yoghurt

Dit ontbijt is echt heerlijk. Je kunt natuurlijk allerlei variaties maken met deze mugcake. Voeg bijvoorbeeld in plaats van aardbeien blauwe bessen of stukjes appel toe. De honing kan je ook vervangen door kaneel of een beetje cacao. En in plaats van amandelen kan je kiezen voor een handje walnoten of pecannoten.

Mogelijkheden genoeg om elke keer weer net even een andere mugcake te maken.

Eet smakelijk!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.