Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat bloggen mijn werk is. Alhoewel deze site een leuke side hustle is, is mijn interieurblog mijn fulltime baan. Hier verdien ik dan ook mijn inkomen mee.

Om niet van één inkomstenbron afhankelijk te zijn verdien ik op meerdere manieren mijn geld met bloggen. Eerder deelde ik al een artikel met 10 manieren om geld te verdienen met je blog. Als er iets wijzigt in de online wereld, wat nogal vaak gebeurt, ben ik zo niet al mijn inkomsten kwijt.

Zo verdiende ik de afgelopen jaren bijvoorbeeld vooral mijn inkomen met linkbuildingartikelen en affiliate. Helaas is dit nogal ingestort na de Google HCU. Enorm zonde, want mijn bezoekersaantallen zijn dankzij Pinterest hoger dan ooit. Maar gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden en verdien ik nu een groot gedeelte van mijn inkomsten met advertenties. In dit artikel vertel ik je graag meer over deze manier van geld verdienen.

geld verdienen advertenties

Maar niemand wil toch advertenties zien?

Als ik aan collega bloggers vertel dat ik geld verdien met advertenties op mijn website dan reageert een deel afwijzend, want advertenties zijn lelijk en niemand wil dit toch op je website zien? De andere helft reageert trouwens dat je gek zou zijn het niet te doen, omdat je anders veel inkomsten misloopt. En dan de website bezoekers: regelmatig ontvang ik een berichtje dat de advertenties op mijn website toch wel erg storend zijn. Vooral toen ik van geen advertenties naar wel advertenties overging, ontving ik van volgers hier berichtjes over.

Dus het klopt: (bijna) niemand wil advertenties op een website zien. Maar hetzelfde geldt voor reclame op tv en radio, in tijdschriften en op social media. En al deze bedrijven kiezen ervoor toch advertenties te tonen, omdat dit geld opbrengt.

Als je blogt als hobby, of voldoende andere inkomsten hebt, dan zijn advertenties wellicht niet de meest logische keuze. Maar als je voor je inkomen (deels) afhankelijk bent van bloggen, dan is het heel legitiem om advertenties op je website te tonen. Alle informatie en inspiratie die je deelt is gratis, als bezoekers de advertenties niet accepteren dan ben je ze beter kwijt dan rijk.

Wel is het belangrijk dat je zoekt naar de juiste balans in advertenties. Er is veel onderzoek gedaan naar wat een ‘juiste’ hoeveelheid advertenties is op een website is. Zelf ben ik hier in eerste instantie iets onder gaan zitten op mijn interieurwebsite. Maar zelfs toen ontving ik regelmatig klachten van mijn lezers over de advertenties. Ik zit inmiddels een stuk lager qua advertenties dan geadviseerd, maar ik ontvang geen klachten meer van lezers.

Ik ken zelf ook voorbeelden van bloggers die de advertenties wel erg rijkelijk tonen op hun website. Ja, dat is irritant. Maar ik begrijp waarom ze dit doen, want het levert wel inkomsten op. Het is dan aan mij als bezoeker de keuze: wil ik de website niet meer bezoeken vanwege de advertenties, of accepteer ik de advertenties omdat ik de inhoud van de blog waardevol vind?

Daarbij sluit ik niet uit dat ik de advertenties op een bepaald moment toch weer iets hoger (maar lager dan geadviseerd) ga zetten, bijvoorbeeld als een artikel viral gaat of juist als de bezoekersaantallen teruglopen. Klachten krijgen van lezers is nooit leuk, maar hoe meer bezoekers hoe meer mensen er altijd wel wat te klagen hebben.

Wat zijn de beste advertentie netwerken om je bij aan te sluiten?

Er zijn veel verschillende advertentienetwerken waarbij je je kunt aansluiten, maar dit hangt wel af van het aantal bezoekers op je website.

Bij meer dan 50.000 maandelijkse bezoekers is Mediavine de beste optie. Zelf ben ik hier ook bij aangesloten en zowel de vergoedingen als de techniek achter de advertenties zijn hier het beste.

Sinds kort heeft Mediavine een nieuw programma gelanceerd voor websites met meer dan 10.000 bezoekers per maand: Journey. Hierdoor is het ook voor kleinere publishers mogelijk om gebruik te maken van de goede kennis en vergoedingen van Mediavine.

Voor mij is dit een extra boost om toch ook weer meer werk van deze website te maken. Deze website zat namelijk een tijdlang op meer dan 10.000 bezoekers per maand, maar daarna heb ik de website genegeerd. Ik wil deze website weer nieuw leven inblazen om zo op termijn mij aan te kunnen melden voor Journey.

Heb je minder dan 10.000 bezoekers per maand? Dan zijn er weinig alternatieven en zullen de vergoedingen een stuk lager liggen. Zelf heb ik op deze site Google Adsense aanstaan. Echter worden er maar weinig advertenties op deze website getoond en liggen de bezoekersaantallen een stuk lager, waardoor ik hier weinig geld mee verdien.

Er zijn nog wel een aantal andere advertentie netwerken die je kunt proberen. Zo zijn veel mensen enthousiast over Ezoic. Zelf heb ik hier echter alleen maar slechte ervaringen mee en zou ik dit niet aanraden.

Hoeveel geld kan je verdienen met advertenties op je website?

Nu ben je vast nieuwsgierig hoeveel geld je met advertenties op je website kunt verdienen. Het bedrag wat je met advertenties kunt verdienen wordt meestal uitgedrukt in RPM. RPM staat voor de inkomsten per duizend vertoningen.

De RPM is van vele factoren afhankelijk. Hoe lang blijven mensen op je website, bij welke advertentienetwerk ben je aangesloten en welke periode is het. In kwartaal 1 liggen de vergoedingen doorgaans een stuk lager dan in kwartaal 4.

Daarnaast ligt de RPM in Nederland doorgaans helaas 5 keer zo laag als in bijvoorbeeld Amerika. Als je Amerikaanse bloggers volgt die trots over de duizenden euro’s per maand vertellen die ze met advertenties verdienen laat je dan ook niet misleiden, want in Nederland zal het bedrag waarschijnlijk een stuk lager liggen.

Zelf ben ik sinds een aantal maanden aangesloten bij Mediavine en ligt mijn RPM gemiddeld zo rond de 10 a 11 dollar. Ik heb alleen kwartaal 1 nog meegemaakt, dus hoop dat de RPM nog zal stijgen. Omdat de website maandelijks zo’n 150.000 weergaven heeft verdien ik toch meer dan duizend euro per maand hiermee.

Belangrijker nog: in combinatie met andere inkomstenbronnen is het voor mij voldoende om mij volledig op de blog te kunnen blijven focussen, zonder een (parttime) baan ernaast. En zo kan ik blijven doen wat ik het allerleukste vind: bloggen!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.