Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik geld met bloggen verdien. Zoals je misschien wel weet is bloggen mijn fulltime baan en verdien ik een goed inkomen met bloggen. Het is niet zo gek dat ik hier regelmatig vragen over krijg.

Als blogger is er niet één manier om je geld te verdienen, maar kan je een inkomen op diverse manieren verdienen.

Ik raad altijd aan om niet voor 1 inkomstenbron als blogger te gaan, maar om voor meerdere verdienmodellen te kiezen. Zo spreid je het risico mocht er een keer wat veranderen.

En het kan ook zijn dat je zelf een bepaalde taak steeds minder leuk vindt. Als je voor 100 % van je inkomen afhankelijk bent van deze taak is het lastig iets anders te gaan doen. Maar als jij al voor meerdere verdienmodellen hebt gekozen is het veel makkelijker om die ene taak af te bouwen en verder te spreiden op andere taken.

Je hoeft ook echt niet voor alle 10 verdienmodellen te gaan. Sterker nog, dit zal in de meeste gevallen onmogelijk zijn. Het beste is om er een paar uit te pakken en je hier op te focussen. Het is beter een paar taken goed te doen dan om je overal een beetje op te focussen.

Ik laat je graag 10 manieren zien hoe je geld kunt verdienen als blogger.

10 x geld verdienen als blogger

1. Directe samenwerkingen met bedrijven

Misschien heb jij ook weleens een mailtje gehad van een bedrijf of je hun product wilt ontvangen en in ruil hiervoor een blog wilt schrijven en / of het product op social media wilt delen.

Als je bereik groot genoeg is dan kan je hier naast het product ook een financiële vergoeding voor ontvangen. In mijn begintijd als blogger was dit voor mij een hele belangrijke manier om geld te verdienen, omdat ik al een groot bereik via Instagram had.

Zelf doe ik dit soort samenwerking steeds minder, deels omdat het veel werk is voor relatief weinig geld en ik met andere verdienmodellen in minder tijd meer geld verdien. Ook vind ik lang niet elk product wat ik krijg aangeboden even leuk en dat is natuurlijk wel een vereiste voor een samenwerking.

Maar als jij een groot bereik hebt en graag steeds over nieuwe producten wilt posten dan kan dit een leuke manier zijn om geld te verdienen met bloggen.

2. Linkbuilding

Tegenwoordig verdien ik een groot deel van mijn inkomen als blogger met linkbuilding. In het kort wil dit zeggen dat bedrijven mij betalen voor een link op mijn website, zodat zij hoger in de zoekresultaten van Google komen.

Ik kan hier natuurlijk nog veel meer over vertellen, maar op internet is hier al veel informatie over te vinden.

Zelf vind ik dit een hele leuke manier om geld te verdienen als blogger, omdat je 9 van de 10 keer volledig vrij bent om het artikel in te vullen. Vaak is het enige wat echt belangrijk is dat er een linkje in staat, meer niet.

Zo kan ik schrijven over wat ik zelf leuk vind en toch geld verdienen.

3. Affiliatemarketing

Nog een favoriete manier om geld te verdienen met bloggen is affiliatemarketing. Op de blog kan je hier al veel artikelen over terugvinden, maar misschien heb je er nog niet eerder van gehoord.

Met affiliatemarketing krijg je commissie over elke verkoop die via jouw website gedaan wordt. Met affiliatemarketing hoef je niet af te wachten of bedrijven met je willen samenwerken maar heb je veel meer vrijheid. Ook in een informatief artikel zoals dit artikel kan je geld verdienen met affiliatemarketing.

Je kunt dit eventueel ook combineren met een samenwerking waarbij je een product van een bedrijf ontvangt en er geen vaste vergoeding beschikbaar is. Wel is het dan belangrijk om goede afspraken te maken.

Deze manier van samenwerken heeft veel minder mijn voorkeur dan een samenwerking met een vaste vergoeding. Voor deze site wil ik dit nog weleens doen, maar op mijn interieursite is het bereik veel groter en doe ik dit soort samenwerkingen bijvoorbeeld niet.

4. Banner advertenties

Je kent ze vast wel: websites met advertenties onderaan de pagina, tussen de tekst en in de rechtermenu balk. Ook ik maak hier gebruik van om extra inkomen te verdienen.

Deze manier van geld verdienen wordt pas echt interessant als je heel veel bezoekers hebt, maar ook met minder bezoekers kan het een leuke bijverdienste zijn.

5. Eigen (digitale) producten

Door eigen producten te verkopen kan je, ook met minder bezoekers, extra geld verdienen. Je hoeft namelijk helemaal niet veel bezoekers te hebben, veel belangrijker is dat de bezoekers die je hebt overtuigd is van jouw product.

Vaak kiezen bloggers voor digitale producten, zoals een online cursus, challenge of masterclass. Je kunt ook fysieke producten verkopen als dit past bij jouw website.

Op mijn interieurwebsite heb ik een aantal goedlopende digitale producten. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook weleens producten gelanceerd die helemaal niet goed liepen. Het blijft toch een kwestie van proberen.

En op deze site verkocht ik een digitale cursus over bloggen. Maar omdat de blogwereld zo snel veranderd moest de cursus steeds geactualiseerd worden. Daarnaast ben ik zo druk met mijn interieursite dat ik te weinig tijd had de cursus te promoten.

Uiteindelijk ben ik daarom gestopt met de losse verkoop van de cursus, maar is deze nog wel als extra te verkrijgen voor mensen die een coachingstraject bij mij volgen.

Denk dus goed na over welke digitale producten je wilt verkopen en of deze evergreen zijn of juist vaak geüpdatet moeten worden.

6. Verkopen van foto’s

Maak jij hele mooie foto’s van producten? Geef dan niet zomaar toestemming aan bedrijven om deze te gebruiken (dat moet je sowieso nooit doen), maar biedt deze te koop aan. Je foto’s zijn namelijk geld waard!

Ik ben zelf niet de beste fotograaf, maar zelfs ik verkoop zo nu en dan foto’s van een samenwerking. Het is veel duurder voor een bedrijf om een fotograaf in te huren en de styling van een product te regelen dan om deze foto’s af te kopen bij bloggers.

Als jij echt goed bent in fotografie dan kan je dit trouwens als extra dienst aanbieden. Dus niet alleen foto’s na een samenwerking te koop aanbieden, maar ook actief productstyling + fotografie als extra dienst aanbieden voor winkels. Ik ken meerdere bloggers die hier extra geld mee verdienen.

7. Aanbieden van diensten

Over het aanbieden van diensten gesproken: verkoop waar je goed in bent!

Ik geef bijvoorbeeld regelmatig interieuradvies, maar omdat ik ook veel over bloggen weet word ik regelmatig ingehuurd om ondernemers meer te leren over bloggen, online vindbaarheid en online geld verdienen.

Bijna elke fulltime blogger biedt zo weleens zijn diensten aan om extra geld te verdienen. Dit kan gaan over het onderwerp waarover je blogt, maar ook over de kennis die je als blogger hebt. Bijvoorbeeld als fotograaf, tekstschrijver, seo specialist, websitebouwer of marketing expert.

Als blogger heb je zoveel kennis in huis, kijk waarin je uitblinkt en of je met deze expertise extra inkomen kunt verdienen.

8. Workshops en cursussen geven

Naast het één-op-één aanbieden van je diensten kan je je ook je expertise aanbieden via workshops en cursussen. Zo heb ik vroeger workshops moodboard maken gegeven, maar ook diverse keren cursussen social media georganiseerd.

Tegenwoordig bied ik dit niet actief meer aan, want het zelf organiseren van deze cursussen en workshops vind ik best veel werk en ik ben al druk genoeg. Maar zo nu en dan word ik nog door bedrijven gevraagd om dit te organiseren en dan vind ik het super leuk om dit te doen.

9. Gastspreker

Naast het organiseren van workshops en cursussen kan je jezelf ook aanbieden als gastspreker tijdens evenementen over het onderwerp van jouw expertise. Dit kan je vaak niet zomaar doen, hier moet je wel enige ervaring in hebben. Doordat ik workshops en cursussen heb gegeven weten bedrijven mij te vinden als gastspreker voor hun evenementen.

Tijdens influencer events heb ik zo al presentaties gegeven over Pinterest en bloggen, maar ook over interieurstyling. En ook voor woonbeurzen en woonwinkels ben ik gevraagd om presentaties te geven aan consumenten met stylingtips en interieuradvies.

10. Schrijf een boek

Heb je veel kennis over één onderwerp? Schrijf er dan een boek over! Ik ken veel bloggers die een boek hebben uitgebracht om meer geld te verdienen. Bijvoorbeeld een kookboek, een reisgids of een boek over kamerplanten.

Je ziet dat er allerlei manieren zijn om geld te verdienen met bloggen. Soms rechtstreeks via je blog, maar dankzij je blog heb je ook veel kennis en ervaringen die je kunt gebruiken om op extra manieren geld te verdienen.

Gelukkig delen steeds meer bloggers tips over het geld verdienen met bloggen, zo kunnen we leren van elkaar tips. Lees bijvoorbeeld ook Claire’s tips over geld verdienen met je blog.

Verdien jij al geld met bloggen?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.