Op eerste paasdag was het heerlijk weer en besloten mijn man en ik een mooie wandeling te maken. Via de Komoot app (aanrader voor het uitkiezen van mooie wandelingen!) kozen wij voor de route ‘rondje Oosterbeek’. Een wandeling van ongeveer 13 kilometer door een divers gebied, grotendeels op de route van klompenpad Rosandepad waar wij al veel mooie verhalen over hadden gehoord.

Dit is één van de mooiste wandelingen die wij hebben gemaakt en wat ons betreft een echte aanrader! Ik vertel graag meer over deze afwisselende route en heb ook wat praktische informatie voor je klaar staan.

wandeling oosterbeek 3

Wandelroute rondje Oosterbeek

De route begint bij Park Hartenstein, een prachtig park met eeuwenoude bomen. Daarna wandel je al snel door naar de Hemelse Berg, een nog mooier gebied met veel (kleine) hoogteverschillen, mooie bomen en een beekje wat je langs de wandelroute volgt. Door de hoogteverschillen zijn er allemaal mini watervalletjes wat deze beek een uniek karakter geeft. In het midden van het bos staat ook een bijzonder grothuisje wat een mooi fotomoment oplevert.

Van de Hemelse Berg loop je verder via een rondje om een mooie eendenvijver en vervolgens wandel je over een prachtig smal pad met uitzicht op de rivier naar de mooie oude hervormde kerk.

Hierna sla je vrij snel af op een zandpad richting een camping. Je hebt op dit pad een geweldig uitzicht over de uiterwaarden en dit is een heel rustig gebied. De camping was nu nog gesloten, maar in de zomer kan je hier terecht voor wat te drinken of lunch.

Na de camping kom je echt in de uiterwaarden terecht met veel klompenpaden en gras. Toen wij hier liepen was het op sommige plekken nog erg drassig, dus goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden.

Je loopt door het Rosande gebied, waar heel lang geleden nog een echt kasteel heeft gestaan. Nu is hier helaas niks meer van te zien. Na een tijdje steek je de weg over naar landgoed Mariëndaal. Aan het begin is een wijngoed, waar nu eind maart nog niks te zien was maar later in het jaar er prachtig bij zal staan.

Landgoed Mariëndaal zelf is schitterend met als hoogtepunt een prachtige boog met bomen waar je onder door kan lopen. Zeker in de zomer en herfst ziet dit er prachtig uit. In dit stuk lopen wij bijna wekelijks met onze hond, want landgoed Mariëndaal is een losloopgebied voor honden. Dit stuk ziet er het hele jaar door weer net even anders en dat maakt het zo mooi.

Daarna steek je de weg over en kom je weer in een stuk bos wat er weer net even anders uitziet. Als je de route verder loopt kom je langs de militaire begraafplaats Oosterbeek. Een indrukwekkende plek die wij in het verleden al vaker bezocht hebben.

wandeling oosterbeek 4

Tot slot loop je door tot het startpunt van de route. Dit is een prachtige route en zeker een aanrader om een keer te wandelen!

Praktische informatie

Parkeren

Het startpunt is bij het Airborne museum. De mogelijkheden om hier te parkeren zijn echter beperkt. Omdat wij hier op een zondag waren konden we iets verderop in het centrum parkeren, maar doordeweeks en op zaterdag mag je hier maximaal 1,5 uur parkeren.

Het startpunt ligt ook een stukje van het station af, maar is wel goed bereikbaar met de bus vanuit Arnhem.

Parkeren kan ook op meerdere andere punten langs de route. Bij landgoed Mariëndal zijn bijvoorbeeld twee parkeerplaatsen met meer plek. Achteraf zou ik dit ook een logischer startpunt vinden, gezien de locatie van horeca onderweg.

Horeca

Onderweg is (vrijwel) geen horeca. Omdat je start en eindigt in Oosterbeek is hier wel voldoende keuze uit horeca, maar onderweg kom je alleen de camping tegen. Deze is een groot deel van het jaar dicht en dan is er dus onderweg geen horeca mogelijkheid.

Lengte / wandeltijd

De route is officieel 12,9 km. Omdat wij een ander startpunt hadden hebben wij 12,6 km gewandeld. Wij liepen de route in ruim 2,5 uur, maar de gemiddelde wandeltijd van deze route ligt wel hoger. Omdat er bij ons geen horeca onderweg was en ook vrijwel elk bankje bezet was hebben wij de route bijna in 1 stuk gewandeld.

Omdat je een groot gedeelte over klompenpaden loopt en in de uiterwaarden wandelt kan de route erg drassig zijn. Het is goed om hier vooraf rekening mee te houden.

Veel wandelplezier!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.