Als ondernemer is het soms extra lastig een goede balans te vinden tussen zakelijk en privé. Alle ballen in de lucht houden kan dan een flinke uitdaging zijn. Als ondernemer is de grens tussen werk en privé soms lastig te vinden.

Zelf ben ik gaan ondernemen om, hoe cliché, van mijn passie mijn werk te maken. Zeker de eerste jaren was ik 7 dagen in de week aan het werk. Je doet iets wat ontzettend leuk is om te doen en het is niet zo gek dat je hier continu mee bezig wilt zijn. Maar zeker op de lange duur kan dit ook ten koste gaan van jezelf en van je privéleven.

Tegenwoordig heb ik gelukkig een veel betere balans als zzp-er tussen werk en privé gevonden. Het lukt niet altijd, maar wel steeds vaker. Graag deel ik mijn tips voor een betere balans tussen zakelijk en privé als ondernemer.

werk prive balans tips

1. Plan vaste werktijden

Ook als ondernemer heb je recht op vaste werktijden en hoef je niet 24/7 voor je klanten klaar te staan. Beter nog, je kunt zelf bepalen op welke tijden je wel en niet wilt werken.

Laat je werkritme daarom niet bepalen door je klanten, maar beslis zelf wanneer je wel en niet werkt. Zelf werk ik bijvoorbeeld sinds een aantal jaar op maandag tot en met donderdag. De eerste jaren werkte ik ook op vrijdag en regelmatig in het weekend. Ook werk ik tegenwoordig niet meer in de avond, iets wat ik vroeger wel deed op verzoek van klanten.

Ik ben in de ochtend het meest productief en start daarom graag vroeg. In de avond is mijn creativiteit wel op en werk ik daarom niet.

Soms heb ik weleens klanten voor interieuradvies die mij toch proberen over te halen om een afspraak te maken buiten mijn werktijd. Als ik vertel dat ik dan een toeslag van 50 euro extra reken, dan blijken ze opeens toch te kunnen tijdens mijn reguliere werktijden. Soms is het een kwestie van opvoeden, maar grenzen aangeven is zo belangrijk.

Ook als ondernemer heb je ritme en regelmaat nodig. Vaste werktijden geven zoveel rust en zorgen voor meer balans tussen werk en privé.

2. Maak een weekplanning

Een weekplanning maken is essentieel voor een goede balans qua werk. Een weekplanning zorgt voor meer overzicht en helpt je prioriteiten te stellen. Of je nu voor een baas werkt of voor jezelf, in de meeste gevallen is er altijd meer werk dan tijd.

Door het werk uit je hoofd te halen en op papier te zetten, weet je veel beter wat er moet gebeuren. Je kunt dan ook betere keuzes maken en eventueel taken schrappen. Zo weet je ook beter of al je plannen wel reëel zijn en kan je keuzes maken wat je wel en niet kunt doen.

Zelf maak ik altijd aan het begin van de week een globale weekplanning, zodat ik weet wat er ongeveer nog moet gebeuren. Per dag maak ik dan nog een planning die ik verder uitwerk. Zo is er ook altijd wat ruimte om te schuiven in werktaken per dag.

3. Plan privé tijd in

Als je toch bezig bent met een weekplanning, dan is dit meteen een goed moment om privé tijd in te plannen. Zo plan ik bijvoorbeeld mijn pauzes in, zodat ik niet alleen maar werk maar ook voldoende rust neem. Toegegeven: met een hond kan ik mijn pauzes niet overslaan, maar anders zou ik precies hetzelfde doen.

Als je geneigd bent je niet aan je vaste werktijden te houden (zie punt 1) dan is het nog belangrijker om privé tijd in te plannen. Plan dan ook de momenten dat je wilt sporten, date-night met je (toekomstige) partner, me-time en andere momenten dat er niet gewerkt mag worden.

Zo voorkom je dat je alleen maar aan het werk bent, want voldoende vrije tijd is ook heel belangrijk.

balans werk prive ondernemer tips

4. Zet je werkdagen in je handtekening

Heb jij het gevoel dat je altijd direct op een mail moet reageren? Ook op de momenten dat je niet werkt, bijvoorbeeld in de avonden en weekenden?

Mij helpt het enorm om mijn werkdagen onderaan de mail in mijn handtekening te zetten. Mensen met wie ik regelmatig contact heb, weten zo welke dagen ik werk en dat het na donderdag dus iets langer duurt voor ik reageer.

Ook zou je op vrije dagen en in vakanties een afwezigheidsbericht kunnen versturen. Zelf vind ik dit nog wel een dingetje, omdat ik hierdoor in het verleden opdrachten ben misgelopen. Tijdens vakanties controleer ik daarom om de paar dagen mijn mail. Ik weet dat het nog beter zou zijn dit niet te doen, maar die controle kan ik nog niet loslaten.

Wat ik een fijne reminder vind is dat een ander ook recht heeft op vrije avonden en weekenden. Reageer ik in het weekend of ’s avonds op een mailtje? Dan kan dit bij iemand anders ook weer een trigger zijn om ‘aan te gaan’ in privé tijd. Dit geeft mij rust om zo min mogelijk berichten in het weekend of ’s avonds te beantwoorden.

5. Blok zakelijke tools in privé tijd

Zelf heb ik één telefoon die ik zowel privé als zakelijk gebruik. Het is dan heel verleidelijk om in privé tijd toch even mail, berichten of statistieken te bekijken. Soms is dit niet erg, maar er zijn ook periodes dat ik de balans een beetje kwijt ben en meer behoefte heb aan rust.

Het is gelukkig heel makkelijk om zakelijke tools tijdelijk te blokkeren (of te verwijderen) van je telefoon. En ook de mail kan tijdelijk eenvoudig van de telefoon af.

Doe jezelf dus een plezier en blokkeer regelmatig de zakelijke tools op je telefoon, zodat je in privé tijd ook echt rust hebt.

6. Wees niet bang om zaken uit te besteden

Voor een betere balans tussen zakelijk en privé kan het ook helpen om taken uit te besteden. Simpelweg omdat je er zelf niet aan toe komt en zo meer tijd overhoudt voor belangrijke zaken. Soms helpt het ook taken uit te besteden waar je wel tijd voor hebt, maar die je heel veel energie kosten.

Zo heb ik het technisch beheer van mijn website uitbesteed. Het updaten van plugins kost misschien niet veel tijd, maar het zorgde voor veel onrust bij mij. Regelmatig ging er namelijk iets mis bij het updaten van plugins, waardoor mijn site niet meer werkte. Los van de tijd die het kost om dit op te lossen, was ik op een moment zo bang om plugins te updaten dat dit mij een heleboel energie kostte.

Nu ik dit niet meer zelf hoef te doen, heb ik er een heleboel rust voor terug. En omdat mijn website nu continu gemonitord wordt, hoef ik in privé tijd ook niet meer te controleren of alles nog wel goed werkt.

Zo heb jij vast ook wel wat klusjes die je ongemerkt veel energie kosten. Kijk eens of je dit kan uitbesteden, want dit levert je uiteindelijk een heleboel op.

7. Zeg niet overal ja op

Zeker als zzp-er is het moeilijk om nee te zeggen, want onderaan de streep kan dit je omzet kosten. Maar wees eens eerlijk, wil je die klanten die je grenzen niet respecteren echt wel helpen? Wil je opdrachten die niet helemaal bij je passen echt wel aannemen? Kan je niet beter nee zeggen, omdat je er op vertrouwt door nu nee te zeggen er straks iets beters op je pad komt?

Collega’s om mij heen grappen wel eens dat ik heel makkelijk nee kan zeggen:

  • Is er onvoldoende budget dan zeg ik nee (tenzij er een heel goede reden is om toch ja te zeggen).
  • Stelt een opdrachtgever onredelijke voorwaarden dan zeg ik nee.
  • Voelt een opdracht niet goed, bijvoorbeeld omdat mijn grenzen niet worden gerespecteerd, dan zeg ik nee.

Sommige opdrachtgevers vinden mij hierdoor een pain in the ass. En eerlijk is eerlijk, ook ik vind nee zeggen nog steeds erg lastig. Maar ik merk dat als ik ja zeg tegen opdrachten die niet bij mij passen, ik hier achteraf altijd spijt van heb. Meestal komen er achteraf nog wat gekke dingen naar voren waarbij ik denk ‘zie je wel, ik had nee moeten zeggen’. En ja, dat vreet meestal aan mijn privé-werkbalans, want ik krijg hier onnodige stress van.

En tegelijkertijd: door kritisch te zijn op opdrachten en alleen ja te zeggen tegen opdrachten waar ik echt achter sta, kan ik betere kwaliteit leveren. Dat is zowel goed voor de klant, als goed voor mijn volgers die mij hierom (hopelijk) waarderen.

Durf dus eens wat vaker nee te zeggen. Ja, dit blijft lastig. Maar wat zal je blij zijn als je opdrachten aantrekt die beter bij je passen. Je privé-werkbalans wordt hierdoor nog beter.

8. Nog steeds geen goede balans tussen werk en privé? Overweeg een time management cursus

Het kan zijn dat je na het lezen van deze tips nog steeds moeite hebt met een goede balans tussen werk en privé. Als je moeite hebt met plannen en het indelen van je tijd, kan het volgen van een time management cursus een goede investering zijn.

Tijdens zo’n cursus leer je verschillende technieken en strategieën om efficiënter om te gaan met je tijd en taken. Je leert meer over je eigen werkgewoonten en je leert hoe je deze kunt verbeteren. Een time management cursus kan je helpen om beter te plannen, prioriteiten te stellen en je productiviteit te verhogen. En dit komt de balans tussen thuis en werk ook weer ten goede!

Er zijn periodes dat ik geen enkele moeite heb om werk en privé gescheiden te houden. Maar er zijn ook periodes dat het allemaal wat minder lekker loopt. Die balans blijft dan ook een continue proces. Maar deze dingen helpen mij hierbij wel.

Heb jij nog een tip hoe jij een goede balans houdt tussen werk en privé? Deel dan vooral jouw idee onderaan dit bericht.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.