Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. Door het drukke leven ben je misschien gewend altijd te rennen en nooit eens tijd voor jezelf te nemen. Stop daarmee, want je wordt hier echt niet gelukkiger van. Selfcare tijd is belangrijk en gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om goed voor jezelf te zorgen die helemaal niet veel tijd hoeven te kosten.

Iedereen heeft een momentje voor zichzelf nodig. Zelf heb ik een aantal dingen waar ik weer helemaal van oplaad en ik probeer elke dag wel minimaal 1 selfcare momentje in te plannen.

Ben jij op zoek naar ideeën voor selfcare tijd? Ik heb mijn favorieten voor je op een rij gezet.

24 ideeën voor selfcare tijd

1. Lees een boek

Even wegdromen bij een goed boek waar je niet bij na hoeft te denken is voor mij echt een genietmomentje. Zelf lees ik graag de boeken van Jill Mansell of de Bridgerton serie. Ik ben net begonnen aan de serie Zeven zussen, waar ik direct helemaal aan verslaafd ben.

2. Maak een wandeling

Zelf probeer ik elke dag 10.000 stappen te wandelen. Voor mij het moment om de dag achter mij te laten en te ontspannen. Maar ook als 10.000 stappen per dag teveel is kan een wandeling van 20 minuten al helpen om te ontspannen.

wandeling oosterbeek

3. Ruim op

Je moet zeker niet opruimen als je er geen zin in hebt. Maar als je in de juiste stemming bent kan niks zo goed voelen als een kast helemaal leeg te maken en opnieuw in te richten.

Al die spullen die je niet meer nodig blijkt te hebben zorgen niet alleen voor een opgeruimde kast, maar ook voor een opgeruimd hoofd.

4. Kruip onder een dekentje met een kopje thee

Mijn favoriet voor als ik een bleh-dag heb. Een lekker kopje thee onder een dekentje op de bank. Niks moet en ik mag mijzelf even zielig vinden. Zo’n momentje hebben we allemaal wel eens nodig, maar daarna is het ook weer tijd om door te gaan.

5. Neem een bad

Als ik moe ben of pijnlijke spieren heb vind ik het heerlijk om een warm bad te nemen. Ik knap er altijd van op en heb daarna weer energie om er weer tegenaan te kunnen.

6. Schrijf in je dagboek

Heb jij veel aan je hoofd en het gevoel dat je overloopt? Dan kan het helpen om even tijd voor jezelf te nemen en in een dagboek te schrijven. Je zult zien dat je hier een stuk rustiger van wordt en het helpt om je gedachtes op papier te zetten.

7. Kijk je favoriete serie of film op tv/Netflix

Waar is die tijd gebleven dat je als puber een hele middag voor de tv kon liggen te niksen? Heb jij daar ook zo’n fijne herinneren aan? Er is geen reden om jezelf nu ook niet zo’n middag te gunnen. Zeg je afspraken af, neem een middagje vrij en kruip lekker voor de buis met je favoriete serie.Maar, maak hier niet elke dag een vaste gewoonte van. Een keertje Netflixxen is niet erg, maar het is niet de beste manier om te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. 

8. Trakteer jezelf op iets leuks

Iets aan een ander geven voelt altijd goed, maar waarom zou je jezelf ook niet iets gunnen?Trakteer jezelf op iets leuks, wat je graag zou willen maar normaal niet snel zou kopen. Bijvoorbeeld een mooie lippenstift of een nieuw kledingstuk. Zelf word ik altijd erg blij van een nieuwe plant of goed boek om in te lezen. 

9. Schrijf 5 dingen op waarvoor je dankbaar bent

Negatieve dingen blijven heel lang hangen en bij positieve dingen staan we veel te weinig stil. Daarom is het zo belangrijk bij deze positieve momenten bewust stil te staan.Schrijf 5 dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans dat je de dingen een stuk positiever gaat bekijken. 

10. Doe een middagdutje

Selfcare zit hem in simpele dingen. Heb jij even nergens zin in en niet je dag? Trakteer jezelf op een kort middagdutje.Natuurlijk is het niet slim om dit elke dag te doen, maar als je een keer niet lekker in je vel zit dan kan het heel fijn zijn even je ogen dicht te doen. Grote kans dat de dag er daarna weer een stuk positiever uitziet!

11. Bak iets lekkers voor jezelf

Een lekker chocoladetaart, een gezonde bananencake of je favoriete muffin: smaakt alles niet lekkerder als je het zelf bakt?Als je er de tijd voor neemt is bakken ook nog eens ontspannend en leuk. Haal de ingrediënten in huis voor je favoriete gerecht en bak iets lekkers voor jezelf. Deze mugcake is iets wat je snel kunt maken en heerlijk is als tussendoortje of ontbijt. 

12. Trek een inspiratiekaart

Mijn selfcare momentje om de dag mee te beginnen: elke dag een inspiratiekaart om een intentie voor de dag te zetten. Een pauze momentje voor ik aan de drukke dag begin en even bewust bezig met mijzelf, in plaats met alle taken van de dag.Wat een inspiratiekaart precies is lees je in dit artikel. Het is voor mij de perfecte manier om even een momentje voor mijzelf te nemen. 

intuïtiekaarten mafalda pinto leite

13. Plan offline tijd in

Merk jij ook dat je veel te veel op je mobiel zit? Plan wat offline tijd in. Of je nou je mobiel een half uurtje weglegt of een hele dag, je hebt opeens heel wat extra tijd om bewuster met de dag bezig te zijn.Minder prikkels, meer rust: zo krijg je echt lekker een momentje even helemaal voor jezelf. 

14. Neem een maskertje

Dit doe ik zelf veel te weinig, maar wat voelt het goed om jezelf af en toe eens te trakteren op een lekker maskertje.Dit is een heerlijk selfcare moment voor op de zondagochtend of juist in de avond voor je naar bed gaat.

15. Mediteer

Er is geen betere activiteit om goed voor jezelf te zorgen dan om te mediteren en dicht bij je gevoel te komen. Deze apps helpen je om te mediteren en rust te pakken op een drukke dag.Zelf mediteer ik bijna elke dag. Ik voel mij rustiger, geniet meer van de kleine dingen en val makkelijker in slaap. 

tips elke dag mediteren

16. Knuffel

Of je nu je kat, hond, kinderen, partner of een pluche knuffel knuffelt: van een knuffel knapt iedereen op.En ja, dit is gewoon selfcare, want door je bewust te zijn dat je even een knuffel nodig hebt zorg je goed voor jezelf.

17. Trek je huispak aan

Op het moment dat ik mijn huispak aantrek weet ik dat ik de deur niet meer uithoef en geen verplichtingen meer heb. De schoenen en bh mogen uit, geen strakke kleding meer maar een fijn huispak aan.Ik kan echt iedereen een fijn huispak aanraden als ontspan outfit: niks moet, niksen mag.

18. Ga sporten

Ben jij iemand die weer oplaad van sporten? Plan op een drukke dag dan een moment om te sporten in om je hoofd weer leeg te maken en tijd voor jezelf te nemen.Zelf vind ik sporten meestal niet zo leuk, maar ik weet heel goed dat ik mij na een half uurtje sporten weer een stuk beter voel. En sporten is niet alleen op het moment zelf goed, maar je zorgt ook nog eens goed voor je lichaam en hier heb je op de lange termijn nog meer voordeel van. 

19. Schenk een lekker wijntje of cocktail in

Dit idee kan je beter niet elke dag doen, maar trakteer jezelf af en toe eens op een lekker koud wijntje in een mooi wijnglas of een speciale cocktail. Neem er echt de tijd voor en geniet er bewust van. Wedden dat dit dan extra lekker smaakt?Drink je liever geen alcohol? Deze alcoholvrije drankjes zijn dan een heerlijk alternatief. 

top 5 drankjes zonder alcohol

20. Bedenk een nieuwe affirmatie

Affirmaties kunnen je helpen om positief te denken. Zelf neem ik elke dag een momentje voor mijn affirmaties. Maar wat extra kan helpen is zo nu en dan de tijd te nemen om een nieuwe affirmatie te bedenken.Misschien ben je een oude affirmatie ontgroeit en heb je nu behoefte aan een nieuwe affirmatie. Het is belangrijk hier zo nu en dan de tijd voor te nemen. Vind je het lastig affirmaties te bedenken? Zoek dan eens via Spotify op affirmaties of gebruik een meditatie-app zoals Meditation Moments. Hier vind je veel inspiratie voor fijne affirmaties. 

21. Bestel je favoriete gerecht

Heb jij zin in sushi? Of wil jij een lekkere pasta van je favoriete Italiaan? Eten hoeft niet altijd gezond te zijn om goed voor jezelf te zorgen.Af en toe even switchen naar iets waar je heel erg veel zin in hebt is een beloning op zich. Trakteer jezelf op iets lekkers en geniet hier heel bewust van. Maar ook hier geldt weer, doe dit niet te vaak. Als je vaak ongezond eet ga je je steeds slechter voelen. 

22. Luister een podcast

Neem een momentje voor jezelf en luister een podcast.Zo nu en dan luister ik naar een podcast tijdens het wandelen, een heerlijke manier om twee selfcare activiteiten te combineren. Ook voor het slapen gaan kan ik genieten van een mooie podcast. Dus pak je favoriete podcast erbij en ontspannen maar!

23. Doe iets creatiefs

Door creatief bezig te zijn ga je even uit je hoofd en heb je iets ontspannends om handen. Een heerlijke activiteit om bij te ontspannen dus.Of je nou kiest voor schilderen op nummer, breien, muziek maken, borduren of heel iets anders: creatief zijn is een heerlijk selfcare moment.

24. Ruim je mobiel op

Opruimen werkt ontspannend, mits je er in de juiste stemming voor bent en niet te streng bent voor jezelf. Dit geldt niet alleen voor het opruimen van je spullen, maar ook voor alle foto’s, bestanden en mail op je mobiel.Kruip lekker op de bank en neem een half uurtje de tijd om eens door al die oude bestanden te scrollen en weg te gooien wat niet meer nodig is.

Zoals je ziet zijn er genoeg ideeën om wat selfcare tijd voor jezelf te nemen. En met een kwartiertje tijd zijn er al heel wat fijne dingen die je kan doen om goed voor jezelf te zorgen.

Wat is jouw favoriete selfcare activiteit?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.