Ben jij op zoek naar handige apps voor rust en ontspanning? Ik deel graag mijn favoriete apps, bijvoorbeeld over mindfulness of het aanleren van nieuwe gewoontes, met je.

Mijn eigen iPhone staat vol met apps die mij helpen tijd te nemen voor ontspanning en de afgelopen jaren heb ik heel wat verschillende programma’s geprobeerd. Op sommige apps was ik snel uitgekeken, maar sommige apps zijn echte blijvertjes en soms heb ik zelfs een abonnement genomen.

Ik deel graag mijn favoriete apps met je. De meeste apps zijn zowel geschikt voor iPhone als voor Android.

Apps voor rust en ontspanning

Calm

Calm is by far mijn favoriete app voor rust en ontspanning. Deze mindfullnessapp helpt je een rustmomentje in te bouwen.

Ik gebruik al jaren de betaalde versie van de app, maar er zijn ook voldoende gratis meditaties beschikbaar.

Zelf vind ik de Daily Calm heel fijn. Elke dag wordt er een nieuwe meditatie van ongeveer 10 minuten geüpload waarmee ik de dag begin. Naast meditatie krijg je elke dag een interessant verhaal of levensles mee die je op een andere manier naar de wereld helpt kijken. Dit vind ik heel fijn.

De Calm app is zoveel meer dan alleen maar mediteren. Speciale rustgevende muziek, o.a. door bekendheden, ‘sleep stories’ en podcasts van bekendheden als Matthew McConaughey (o die stem!) maken dit een heel fijne app.

Meditation Moments

Meditation Moments is de Nederlandse meditatie app door Michael Pilarczyk. Je hebt meditaties voor de ochtend, middag en avond. Zelf heb ik de premium versie van de app, maar ook bij de gratis app zijn al veel fijne meditaties beschikbaar.

Ik vind het fijn de engelstalige meditaties van de Calm app af te wisselen met de Nederlandse meditaties van Meditation Moments. De meditaties van Meditation Moment zijn iets ‘zweveriger’. De visualisaties en intenties die je hier leert vind ik heel erg prettig.

Daarnaast kan je ook de boeken van Michael Pilarczyk als luisterboek in de app downloaden. Zelf luister ik deze regelmatig tijdens het wandelen en dit vind ik erg prettig.

Forest

Mijn grote probleem waardoor ik te weinig ontspan is dat ik teveel op mijn mobiel zit. Gelukkig is daar Forest to the resque!

Bij Forest kan je instellen hoe lang je je mobiel niet wilt gebruiken en in die tijd wordt je mobiel geblokkeerd. Natuurlijk kan je in noodgevallen de blokkade wel ongedaan maken, maar het is eigenlijk de bedoeling dat je zo lang mogelijk van je mobiel afblijft.

Elke keer dat je dit doet en tijdens de blokkade je mobiel niet gebruikt wordt je beloond met een digitale boom en zo bouw je uiteindelijk een bos.

Ik geef toe, mijn bos is nog niet zo groot, maar daar wil ik in 2021 aan werken. Het leuke is dat je dit ook samen met vrienden kan doen en zo elkaar kan stimuleren je mobiel niet te gebruiken. Wie doet er met mij mee? Laten we samen een groot bos bouwen!

Fabulous

Over de app Fabulous ben ik super enthousiast! Deze app leert je namelijk goede gewoontes aan en daarmee je doelen bereiken.

Ik heb de betaalde variant, maar ook in de gratis versie kan je al veel gewoontes aanleren.

Je bouwt een ochtend, middag en avondroutine op waarbij je goede gewoontes aanleert en dagelijks checkt en begeleiding krijgt op de weg ernaar toe.

Dit kunnen hele simpele dingen zijn als beginnen met een glas water en een goed ontbijt, maar het gaat verder dan dat. Zo heb ik dankzij deze app geleerd elke ochtend te visualiseren, productiever te werken en afleiding te blokkeren.

Maar er is veel meer. Je kunt namelijk meedoen aan speciale programma’s als dingen leren loslaten, omgaan met angsten, elke dag iets vriendelijks doen, gezond eten enz. De mogelijkheden zijn echt eindeloos hier en er valt zoveel te ontdekken om bewuster en meer mindfull te leven.

Ik vind het een super handige app met eindeloze mogelijkheden, dus neem zeker even een kijkje bij de gratis versie.

Headspace

Ook Headspace is een mindfullness app net als Calm. Hierbij gebruik ik de gratis versie en eigenlijk gebruik ik hem nog maar weinig sinds ik de betaalde versie van Calm heb, maar toch wil ik deze mindfullness app noemen.

Het is namelijk heel persoonlijk of je Calm of Headspace het prettigst find, beiden zijn hele goede meditatieapps met uitgebreide begeleiding. De Headspace app is heel mooi vormgegeven en heeft een uitgebreid programma met mogelijkheden.

BeFocused

Ik heb al eerder verteld hoe fijn ik de app BeFocused vind om productief te werken. En wat mij betreft hoort deze app ook in dit rijtje thuis, want je kan alleen maar ontspannen als je de tijd die je werkt efficiënt gebruikt.

BeFocused helpt mij om in blokken gefocust te werken en daarna op tijd pauze te nemen. Niet alleen krijg ik zo meer werk in minder tijd af, maar ook ben ik minder uitgeput aan het eind van de werkdag omdat ik voldoende rustmomenten neem en minder snel afgeleid raak tijdens het werk.

Instellingen op je telefoon

Naast deze handige apps kan je ook nog gebruik maken van de instellingen op je telefoon, zodat je niet teveel afgeleid raakt en voldoende tijd voor rust en ontspanning neemt.

Bij de iPhone kan je bij instellingen bij de optie schermtijd een aantal opties instellen. Niet alleen zie je hier hoe veel je online bent (best confronterend af en toe!), maar kan je ook blokkades instellen.

Zo heb ik tussen 22.00 en 6:30 alle apps geblokkeerd. Ook kan je applimieten instellen om te voorkomen dat je teveel tijd op bepaalde apps zit en zelfs communicatielimieten als je teveel met sommige mensen appt.

Ook maak ik gebruik van de functie niet storen. Hiermee kan je oproepen en meldingen stil houden. Om te zorgen dat ik ’s avonds niet meer teveel op mijn mobiel zit komen er vanaf 20.30 geen meldingen meer binnen. In tegenstelling tot de functie schermtijd kan ik bij niet storen nog wel gebruik maken van alle apps, maar krijg ik geen meldingen meer binnen die continue afleiden.

Deze opties zorgen ervoor dat je veel minder afgeleid wordt door je mobiel en je meer rust en ontspanning ervaart. Bekijk voor meer informatie ook eens deze tips om tot rust te komen.

Welke handige apps en instellingen gebruik jij om minder schermtijd te hebben en meer tijd voor rust en ontspanning te nemen?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.