Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik op de blog mijn tips deelde om wat langer geen alcohol te drinken. Ik had toen beloofd nog eens terug te komen op mijn favoriete alcoholvrije drankjes.

Zelf hou ik steeds vaker een alcoholvrije periode. Nu ik ouder word merk ik dat ik minder goed tegen alcohol kan. Ik slaap slechter en word de volgende ochtend met hoofdpijn of een warrig hoofd wakker. En dat is het mij niet waard.

Ik hou wel van een wijntje of lekker drankje, maar het is mij daarbij niet te doen om de alcohol. Een directe opname afkickkliniek is dan gelukkig ook niet nodig. Maar alleen maar thee, water of fris drinken vind ik heel saai.

Gelukkig zijn er steeds meer lekkere drankjes die een goed alternatief zijn voor alcohol. Zeker thuis is het mogelijk om lekkere drankjes te maken zonder alcohol. In de horeca valt het aanbod helaas nog wat tegen, maar ook daar komen steeds meer lekkere alternatieven.

Ik deel graag mijn favoriete alcoholvrije drankjes met je.

lekkere alcoholvrije alternatieven wijn

Alcoholvrije Gin Tonic

Van veel drankjes met alcohol zijn nog geen goede alternatieven, maar gelukkig wel van Gin Tonic. Er zijn verschillende soorten alcoholvrije gin te koop en zelfs in de horeca staat er steeds vaker wel een alcoholvrije gin tonic op de kaart.

Ik hou zelf van de iets zoetere gin tonics en mijn eigen favoriet is de Ceder’s Pink Rose gemengd met elderflower tonic. Maar er zijn nog veel meer alternatieven verkrijgbaar, dus probeer gewoon maar eens uit welke smaak jou het beste aanspreekt.

Sparkling white alcoholvrij

Het grootste gemis in alcoholvrije periodes is toch dat lekkere witte wijntje. Daar kan ik normaal echt van genieten. En de alcoholvrije witte wijnen zijn stuk voor stuk niet te drinken. Ik heb er al heel wat geprobeerd, maar niks komt in de buurt van de echte witte wijn.

Het beste alcoholvrije alternatief wat ik heb gevonden is sparkling white van Faber. De rose variant smaakt trouwens net zo goed. Je moet dit wel echt ‘leren’ drinken, maar als je gewend bent dan is het een heel fijn alternatief. En laten we eerlijk zijn, kan jij je eerste slok wijn of bier met alcohol nog herinneren? Dat hebben we allemaal ook moeten leren drinken.

En met alcoholvrij hoef jij niet bang te zijn dat je ooit in een afkickkliniek terecht komt. Nu is dat natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar met alcoholvrije wijn slaap je ook een stuk beter en wordt je fitter wakker.

Alcoholvrije limonsecco

Mijn favoriete drankje is de limonsecco. Limoncello gemengd met prosecco, ik vind het zo lekker. Zeker als aperitiefje bij de Italiaan of op een zomerse dag. Maar de kans is ook groot dat ik de volgende dag met hoofdpijn wakker word.

Gelukkig is er een heel lekker alcoholvrij alternatief. Limonzero is het alcoholvrije alternatief voor limoncello. Gemengd met alcoholvrije mousserende wijn is dit een heerlijk drankje. Ik kan deze aan iedereen aanraden.

Leffe bruin 0,0%

Zeker in de herfst en winter vind ik een bruin biertje heerlijk. Ik heb hier ook verschillende alcoholvrije varianten van uitgeprobeerd en het lekkerst vind ik toch wel de Leffe bruin 0,0%.

Dit is één van de weinige biertjes waarbij ik zelf nauwelijks proef dat er geen alcohol in zit. En bij een stoofvleesje of op een koude zondagmiddag smaakt dit biertje echt heerlijk.

Ginger Ale

Zeker als je in de horeca bent is er niet altijd een goed alcoholvrij alternatief. En ik heb dan niet altijd zin in een cola, dat drink ik soms ook veel te snel weg. Voor mij is Ginger Ale dan het beste alternatief. Er zit lekker veel koolzuur in dit drankje waardoor je het niet heel snel kunt opdrinken. En de smaak van Ginger Ale vind ik ook heerlijk.

Dit zijn mijn favoriete alcoholvrije drankjes. Wil je meer tips om te minderen met alcohol? Bekijk dan eens mijn tips om te ontwijnen.

Wat drink jij graag als lekker alcoholvrij alternatief? Leuk als je het mij in de reacties laat weten!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.