Laatst deelde ik hoe het nu gaat met afvallen en dat 1 van mijn voornemens is om minder brood en koolhydraten te eten. Alhoewel ik niet heel strikt ben in het vermijden van koolhydraten, eet ik de laatste maanden nog maar heel weinig brood, pasta en rijst.

Vooral het voornemen om minder brood te eten zag ik in het begin tegenop. Elke dag een salade eten leek mij erg saai en daarnaast leek het mij veel tijd te kosten om elke dag een uitgebreide lunch te bereiden.

Maar nu een paar maanden verder kan ik zeggen dat het heel goed bevalt om (bijna) geen brood met de lunch meer te eten! Mijn maaltijden zijn gezonder en geven een verzadigder gevoel, waardoor ik minder de behoefte heb om tussendoor te snacken. En die salades? Die eet ik hooguit een paar keer per week. Ik heb namelijk lekkere, en vaak simpele, alternatieven gevonden voor de lunch.

Wil jij ook minder brood eten? Dan heb ik een aantal alternatieven voor je op een rij gezet.

1. Soep

Mijn favoriet als broodvervanger is soep. Bij voorkeur in het weekend, maar ik maak altijd een hele grote pan. Zo kan ik een deel invriezen of in de koelkast bewaren en kost het bereiden helemaal niet zoveel tijd.

Er zijn allerlei soepen die je kunt maken en snel klaar zijn, zoals courgettesoep, paprikasoep of een pompoensoep. Meestal is het voldoende om de groenten een kwartiertje te koken en daarna de soep te pureren, dit is hartstikke simpel.

Om te zorgen dat ik niet na een uurtje weer trek heb bak ik er soms wat spekjes bij, kies ik voor wat gerookte zalm als topping of een handje pompoenpitten door de soep.

Zo zijn er allerlei ideeën voor een gezonde en snelle maaltijdsoep als lunch zonder brood.

2. Gevulde (punt)paprika

Wil je iets stevigers eten? Zelf vind ik het heerlijk om een paprika doormidden te snijden en te vullen met groenten, feta en geitenkaas en eventueel ook vlees.

Je kunt de gevulde paprika even roosteren in de oven, maar ook rauw zijn ze heerlijk en sneller klaar. Deze lunch kan je ook relatief eenvoudig meenemen naar je werk.

Op internet zijn heel wat heerlijke recepten te vinden van gevulde paprika, dus ideeën genoeg!

gevulde puntpaprika ipv brood als lunch

3. Eiwrap

Nog een eenvoudig alternatief voor brood als lunch is een eiwrap. De eiwrap kan je van tevoren bereiden en op min of meer dezelfde manier beleggen als brood.

Je kiest natuurlijk wel voor gezond beleg zoals kaas, eventueel vleeswaren en heel veel groenten. Reepjes komkommer, tomaat, paprika of avocado doen het altijd goed op een eiwrap. Ook spinazie is heerlijk op een eiwrap.

4. Maaltijdsalade

Met elke dag een salade als lunch maak je mij niet echt gelukkig, maar zo nu en dan vind ik het heerlijk. De maaltijdsalade kan je ook al de avond ervoor of in de ochtend bereiden. Dressing en eventuele noten, vlees, vis of kaas kan je het beste apart bewaren en er pas op het laatst bij gooien.

Internet staat vol met recepten voor (koolhydraadarme) maaltijdsalades, dus je kunt hier eindeloos mee variëren.

5. Wafels

De Action verkocht recent een eenvoudig wafelijzer en deze was zo populair in de koolhydraadarm eten groepen op Facebook dat deze binnen no time was uitverkocht. Dit wafelijzer is trouwens een goed alternatief.

Als je de structuur van brood echt mist dan zijn wafels een goed alternatief. Er zijn talloze recepten voor koolhydraadarme wafels, van zoet tot hartig. Zelf vind ik het bijvoorbeeld voor de lunch heerlijk om er wat salami doorheen te bakken.

Ik leg meestal 2 wafels op elkaar en daartussen leg ik allerlei groenten, zoals sla, tomaat en avocado. Alleen wafels zijn namelijk niet echt gezond en vullen ook niet.

De wafels kan je 1 keer in de week maken en bewaren in de koelkast (2 dagen) of diepvries.

6. Eiersalade of tonijnsalade

Het is super eenvoudig, en snel, om zelf eiersalade, tonijnsalade of een andere salade zoals makreel te maken. En deze salades zijn ook nog eens een stuk lekkerder, en gezonder, dan de salades uit de supermarkt.

Als je zelf een salade maakt kan je er ook meteen wat extra groenten doorheen doen. En in plaats van deze salade op brood te serveren combineer je hem met komkommer, paprika of bijvoorbeeld sla.

7. Komkommerschuitjes

Als je een komkommer dwars door midden snijdt en uitholt dan heb je een mooie basis om te vullen met lekkers. Bijvoorbeeld met roerei, geitenkaas en stukjes tomaat. En zo zijn er nog veel meer ideeën om met komkommerschuitjes een snelle en eenvoudige basis te maken voor de lunch.

Ik vervang nu een paar maanden het brood voor iets anders tijdens de lunch en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zoveel ideeën die gezond, snel en makkelijk zijn.

Het is even wennen in het begin, maar nu zou ik niet anders meer willen.

Mis jij nog een lekker alternatief voor brood in dit rijtje? Laat het mij dan vooral weten.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest:

ideeen lunch geen brood

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.