Alhoewel ik echt niet elke dag een salade eet, vind ik zo nu en dan een salade heel erg lekker. Het belangrijkste vind ik dat de salade goed vult, daarom vul ik de groenten in een salade graag aan met vlees, vis of kaas. Een combinatie van deze kan natuurlijk ook!
Deze salade heb ik gemaakt met restjes die ik nog in huis had liggen. Vaak heb ik nog wel wat sla, komkommer of tomaten over en het is natuurlijk zonde om deze weg te moeten gooien. Juist met restjes is het heel makkelijk om een simpele salade te maken. Deze salade is in 10 minuten klaar en dankzij de combinatie van feta en spekjes vult de salade goed.
Dit gerecht is koolhydraatarm en glutenvrij en heerlijk als lunch. Wil je dit recept graag als licht hoofdgerecht eten? Dan is het lekker om nog een (glutenvrij) broodje bij dit recept toe te voegen.
Vegetarische variant
Eet je vegetarisch? De spekjes in dit recept zorgen voor extra smaak en voldoende calorieën. Laat je de spekjes weg dan is het wel een hele lichte maaltijd. Vervang de spekjes dan eventueel voor vegetarische spekjes.
Je kunt ook de spekjes helemaal achterwege laten en de hoeveelheid feta in dit gerecht verdubbelen.
Zonnebloempitten als extra toevoeging aan de salade
Voor een extra bite voeg ik graag noten of zaden toe aan een salade. Bij dit recept heb ik gekozen voor zonnebloempitten. Je kunt natuurlijk ook voor pompoenpitten of een handje noten kiezen als je geen zonnebloempitten in huis hebt.
Wist je trouwens dat zonnebloempitten hartstikke gezond zijn? Deze pitten bevatten namelijk veel vezels en diverse vitamine en mineralen, zoals vitamine E, ijzer en selenium. Maar pas op dat je er niet teveel van eet, want deze pitten zitten ook vol calorieën en vet.
Variaties op deze salade
Natuurlijk kan je ook allerlei variaties op dit recept maken. Kijk dus vooral wat voor restjes jij nog in de koelkast of voorraadkast hebt liggen en maak een lekkere variant op dit recept.
- Vervang de spekjes bijvoorbeeld voor kipreepjes of tonijn. Dit geeft weer een heel andere smaak aan het recept.
- In plaats van feta kan je ook voor geitenkaas of mozzarella kiezen.
- Heb jij nog tomaten, courgette, wortels of andere groenten in de koelkast liggen? Voeg deze dan gerust toe aan dit recept.
Recept salade met spekjes en feta
Hou jij ook zo van spekjes en feta? Dan is deze frisse en gezonde salade zeker een aanrader om een keer te maken. Deze salade is snel klaar en kan je ook makkelijk mee naar het werk nemen. Zo maak je deze salade:
Salade met spekjes en feta
Ingrediënten
Salade
- 1/2 krop sla
- 100 gram biologische spekreepjes
- 90 gram feta
- 170 gram komkommer
- 10 cherrytomaten
- 14 gram zonnebloempitten
Dressing
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 theelepels balsamicoazijn
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Snij de sla in kleine stukjes en was deze goed. Verdeel de sla vervolgens over twee borden.
- Snij de cherrytomaten in 4 delen en snij de komkommer klein en verdeel over de salade.
- Bak de spekreepjes en verdeel deze over de salade. Leg daarna de feta in het midden van het bord en verdeel de zonnebloempitten over de salade.
- Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Giet de dressing vervolgens over de feta en salade.
Nog meer salade inspiratie
Het leuke aan salade is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de volgende salades voor meer inspiratie:
Eet smakelijk!
Liefs, Ilse
Geef een reactie