In onze diepvries liggen bijna altijd wel een paar plakjes bananenbrood. Ik vind bananenbrood dan ook ideaal om te mealpreppen. Waarschijnlijk heb ik al tientallen verschillende versies met bananenbrood gemaakt, de ene heerlijk en de ander iets minder lekker.

Deze variant behoort tot mijn favorieten en hier krijg ik nooit genoeg van. Met een basis van amandelmeel en aangevuld met pecannoten, is dit een smaakvolle variant. Ik laat je graag zien hoe je deze maakt.

Bananenbrood voor ontbijt of tussendoor

Dit bananenbrood is heerlijk als tussendoortje of voor het ontbijt. Zelf neem ik dan twee plakjes, of als ik echt stevige trek heb drie plakjes.

Dit recept is gluten- en zuivelvrij. De bananen bevatten vrij veel koolhydraten en daarom past dit recept niet in een koolhydraatarm dieet. Eet je koolhydraatbeperkt? Afhankelijk van je dagwaardes kan je dan best af en toe een plakje bananencake nemen.

bananenbrood met amandelmeel en pecannoten

Je kunt het beste bananen gebruiken die al wat ouder zijn. Deze zijn wat zachter en dan komt de smaak van de cake het beste tot zijn recht. Maar als je geen rijpe bananen hebt dan is dit ook geen probleem, ook dan kan je dit recept gewoon maken.

Je kunt natuurlijk ook nog wat fruit, zoals bosbessen, aan dit bananenbrood toevoegen. Of voeg een handje rozijnen of cranberry’s toe. In plaats van pecannoten kan je ook voor walnoten of een andere notensoort kiezen. En hou je van chocola? Voeg dan wat cacaopoeder aan dit recept toe.

De mogelijkheden om te variëren met dit recept zijn dus eindeloos en dat maakt het zo leuk om dit bananenbrood regelmatig te maken.

Bananenbrood langer bewaren

Alhoewel het bananenbrood buiten de diepvries meestal wel een aantal dagen goed blijft, vries ik zelf het bananenbrood altijd in. Door deze in plakjes te snijden en in een vershoudbakje te bewaren, kan je zo makkelijk steeds een paar plakjes pakken.

Je kunt het bananenbrood van te voren ontdooien, maar even opwarmen in de magnetron werkt ook goed.

Recept voor lekker en gezond bananenbrood

Ben jij op zoek naar een glutenvrije versie van bananenbrood? Dan is deze versie met amandelmeel echt een aanrader. Dit recept is ook nog eens zuivelvrij, maar dankzij de zachte smaak van amandelmeel is dit toch een heerlijk luchtig brood.

bananencake met amandelmeel en pecannoten

Bananenbrood met amandelmeel en pecannoten

Ben je op zoek naar een lekkere bananencake, gemaakt met een basis van amandelmeel en op smaak gebracht met pecannoten? Dan is deze versie een echte aanrader!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje

Ingrediënten
  

  • 3 rijpe bananen
  • 175 g amandelmeel
  • 65 g pecannoten
  • 3 eieren
  • 50 ml amandelmelk
  • 1 mespunt vanilliepoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak de bananen zo fijn mogelijk. Eventueel kan je de bananen ook pureren, maar ik vind het zelf fijn als er een beetje structuur overblijft.
  • Meng de bananen met de amandelmelk en eieren. Voeg alle droge ingrediënten (behalve de pecannoten) toe en meng alles goed door elkaar.
  • Vet een cakevorm in en giet het beslag in de cakevorm. Leg nu de pecannoten over het beslag. Druk deze iets aan, zodat ze goed in het beslag zitten.
  • Bak de cake in 45 minuten in de oven en laat deze daarna goed afkoelen.
Trefwoord exorfinevrij, glutenvrij, koolhydraatbeperkt

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.