Regelmatig spreek ik bloggers die weinig van Instagram snappen. En dat is frustrerend, want tegenwoordig lijk je wel iets met Instagram te moeten voor een succesvolle blog. Maar hoe kan je Instagram dan het beste inzetten voor je blog? Daarover vertel ik in dit artikel meer.

Het probleem van veel bloggers is vooral dat ze Instagram op de verkeerde manier inzetten. Ook daarover vertel ik in dit artikel meer.

Zelf ben ik in 2013 met Instagram begonnen en pas in 2016 met bloggen.

Op mijn hoogtepunt had ik 34.000 volgers op Instagram, maar ik heb er zelf heel bewust voor gekozen om meer dan de helft van mijn volgers te verwijderen. Nu heb ik nog ruim 15.000 volgers.

Alhoewel ik niet tot de grote accounts op Instagram behoor heb ik nog steeds een heel mooi bereik en doe ik nog regelmatig leuke samenwerkingen via Instagram.

Lukt het jou niet om Instagram onder de knie te krijgen? Dan zijn deze tips voor jou.

Instagram is geen verlengstuk van je blog

Om mij heen zie ik veel bloggers die worstelen met Instagram. Vaak hebben ze niet veel volgers op Instagram. Maar wat nog veel frustrerender is: het aantal likes en het bereik per foto is laag.

Veel bloggers zie ik zodra ze een nieuwe blog hebben gepubliceerd deze op Instagram posten. En that’s it. Pas als er weer een nieuwe blog online staat volgt er weer een nieuwe foto met vraag om naar de blog door te klikken.

Deze bloggers zien Instagram letterlijk als verlengstuk van hun blog. Een mededeling dat er een nieuwe blog online staat en klaar is Kees. En grote kans dat er ook nog eens een stockfoto of in ieder geval een niet zo ‘instagramwaardige’ foto gebruikt wordt.

Zo werkt het niet. Instagram is een social medium waarop interactie belangrijk is. Mooie en vooral persoonlijke foto’s zijn het belangrijkst en mensen willen vooral reageren op iets op Instagram zelf.

Mensen hebben meestal helemaal geen zin om Instagram te verlaten voor een nieuwe blog, tenzij je echt iets bijzonders te delen hebt. Volgers willen meer weten over jou, mooie inspiratie opdoen en de connectie met jou aangaan.

Zie Instagram dus niet als verlengstuk, maar maak een aparte strategie voor Instagram. Je hoeft echt niet al je blogs te delen op Instagram. Deel juist mooie inspiratie, jouw verhaal en een kijkje in jouw leven.

Op mijn blog heb ik een heel andere doelgroep dan op Instagram. Daarom is het zo belangrijk om niet letterlijk dezelfde content op Instagram te delen als op de blog.

Heb jij geen zin in die persoonlijke verbinding en lukt het niet om mooie foto’s te maken? Dan is Instagram misschien niks voor jou.

Instagram kost tijd

Even snel een foto plaatsen op Instagram en weer offline gaan werkt dus niet. Instagram kost tijd, veel tijd.

Als je het echt goed wilt doen dan moet je alle opties van Instagram zo goed mogelijk gebruik. Dus niet alleen een foto delen in je feed, maar ook gebruik maken van Reels, Stories en IG TV. Naast steeds weer nieuwe content maken, zeer regelmatig iets plaatsen en reageren op je volgers is het ook belangrijk dat je zelf reageert op andere accounts.

Het is niet zo gek dus dat de grotere accounts (bijna) een dagtaak hebben aan het bijhouden van Instagram.

En als blogger weet je ook wel dat ‘even een blog schrijven’ onzin is en dat bloggen veel tijd kost.

Tenzij je 60 uur per week aan je blog en Instagram wilt besteden zal je dus een keuze moeten maken. Focus je je op de blog of op Instagram?

Natuurlijk zijn er Instagrammers die het geluk hebben heel hard te groeien zonder er veel voor te hoeven doen. Maar dit zijn uitzonderingen. Soms heb je hiervoor een beetje geluk nodig en daarnaast is het belangrijk iets unieks te brengen en mooie content te maken.

Een duidelijke focus kan je dus verder helpen. Dat wil niet zeggen dat je je alleen op je blog of alleen op Instagram hoeft te richten en de ander maar links moet laten liggen. Voor mij persoonlijk heeft mijn blog mijn hoofdfocus, maar ik ben echt nog wel actief op Instagram.

Ik vind de sociale interactie en inspiratie veel te leuk om Instagram helemaal links te laten liggen. Daarnaast heb ik ook nog gewoon een groot bereik en is het zonde om niks meer met Instagram te doen.

Maar elke dag iets plaatsen, elke week een nieuwe Reels en IG tv lukken mij niet naast de blog. Dat ik daarmee niet meer heel hard groei op Instagram is wat het is.

Ik plaats nu vooral wanneer ik zin heb en niet meer omdat iets ‘moet’. Toch bedenk ik wel altijd of iets zin heeft om te posten en is het niet zo simpel als even een berichtje online zetten dat er een nieuwe blog online staat.

De afgelopen jaren heb ik tientallen bloggers en Instagrammers gecoacht. Ook zij hebben allemaal de keuze moeten maken om de focus op één van de twee platforms te leggen, omdat het in de praktijk voor de meeste mensen niet werkt om in je eentje zowel de blog als Instagram perfect bij te houden.

Fulltime bloggen zonder Instagram

Veel bloggers hebben het idee dat je Instagram nodig hebt om genoeg geld te verdienen met je blog. Ik krijg zo vaak van bloggers te horen ‘Ja, maar jij hebt makkelijk praten want jij hebt een groot bereik op Instagram’. Overigens krijg ik precies hetzelfde van Instagrammers te horen, omdat ik een groot bereik op mijn blog heb.

Ik verdien genoeg met mijn blog, ook zonder de Instagram samenwerkingen, om te kunnen leven van bloggen. Ik verdien niet genoeg met Instagram om hier zonder blog van te kunnen leven.

Eerlijk gezegd denk ik dat dit laatste ook maar voor weinig mensen is weggelegd en ik heb zelf het idee dat het makkelijker is geld te verdienen met bloggen dan met Instagram. Op Instagram is het dan weer makkelijker om aan gratis producten te komen.

Maar van alleen een blog, ook zonder Instagram, kan je dus leven als je dit goed aanpakt.

Instagram kost tijd en bij Instagram komt ook een heel andere strategie kijken dan bij bloggen. Ik vind Instagram (meestal) super leuk en ben daarom graag actief op dit platform.

Maar vind jij Instagram niet leuk? Dan zou ik het lekker laten liggen en je focussen op geld verdienen met je blog.

Ik ben benieuwd naar je mening hierover!

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.