De afgelopen maand heb ik zelf handmatig 16.000 volgers verwijderd op Instagram. Hiermee ging ik van ruim 31.000 volgers naar 14.900 volgers. In deze blog leg ik je graag uit waarom ik deze volgers heb verwijderd en hoe je zelf het beste volgers kan verwijderen op Instagram.

Zelf volgers verwijderen op Instagram

Wil jij ook aan de slag met het verwijderen van volgers? Dit kan je handmatig doen of met een app. Een app bespaart je een heleboel tijd, maar heeft ook zeker nadelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om dit handmatig te doen. Veel werk? Ja, ik ben er zeker meer dan 40 uur mee bezig geweest. Maar zo weet ik zeker dat het goed gebeurd, want aan half werk met een app heb je eigenlijk ook niks.

Een app verwijderd namelijk alleen fake volgers. Deze fake volgers herkent de app door account op een aantal punten te testen en vervolgens kan je ervoor kiezen deze volgers te verwijderen. Alleen als je met het verwijderen van volgers begint wil je eigenlijk niet alleen de fake volgers verwijderen, maar ook de niet actieve volgers. Hier kom ik later nog op terug. Een app kan dit niet voor je doen en daarom heb ik ervoor gekozen om volgers handmatig te verwijderen.

Ook verwijderd een app ongeveer 20 volgers per uur. Ik heb ergens gelezen dat het slecht voor het algoritme is en dat je als spam account gezien kan worden als je meer dan 20 volgers per uur verwijderd. Persoonlijk denk ik dat dit meer om accounts gaat die het ‘volg-ontvolg spelletje’ spelen. Ik heb regelmatig meer dan 100 volgers per uur verwijderd en heb op geen enkele manier gemerkt dat ik hiervoor werd afgestraft.

Dit zijn de criteria waarop ik heb gelet bij het verwijderen van volgers:

  • Aantal ‘volgend’ bij een account. Zijn dit er meer dan 700? Des te kleiner de kans dat deze mensen mijn foto zien en dan kijk ik extra kritisch naar de volgende punten.
  • Welke nationaliteit heeft het account? Mijn ervaring is dat hoe dichterbij een account, hoe meer betrokken. Iemand uit Nederland zal bijvoorbeeld sneller een foto liken dan iemand uit Indonesië of Brazilië.
  • Is het een bedrijf? Veel bedrijven, zeker uit het buitenland, zullen minder snel op een foto reageren.
  • Is er een profielfoto?
  • Is er een biografie ingevuld?
  • Bij een openbaar profiel: wanneer is er op het account voor het laatst een foto geplaatst? En hoe actief is dit profiel?

Uiteindelijk maak ik de keuze op ‘gevoel’ of ik wel of niet iemand verwijder. Maar deze punten spelen daarin wel mee. Mijn doel: zoveel mogelijk volgers overhouden die echt inspiratie halen uit mijn foto’s. Daar kom ik zo nog even op terug. In de praktijk heb ik vooral heel veel volgers uit landen als Indonesië en Brazilië verwijderd. En natuurlijk heel veel bedrijven.

Waarom ik ervoor koos ruim de helft van mijn volgers te verwijderen

Leuk die uitleg hoe je het beste volgens kan verwijderen, maar waarom zou je dat doen? Meer volgers is toch altijd beter? Nou, dat was vroeger misschien zo, maar dat is lang niet altijd meer het geval. Ik heb om 2 redenen volgers verwijderd en ik leg je graag uit waarom.

Net als vele anderen heb ik een haat / liefde verhouding met Instagram. Ik ben gek op de inspiratie die ik uit het platform haal en de leuke contacten die ik opdoe via Instagram. Minder leuk vind ik het algoritme. Het algoritme beslist eigenlijk voor jou wie je foto’s ziet en je hebt er zelf maar heel beperkt invloed op.

In de periode 2016 / 2017 groeide ik heel hard op Instagram, met zo’n 2.000 volgers per maand. En toen opeens stopte de groei. Sterker nog, heel langzaam begon het aantal volgers af te nemen. In 2 jaar tijd daalde ik van 34.000 naar 31.000 volgers. Deels doordat Instagram fake accounts verwijderde (niet dat ik ooit volgers gekocht heb, maar iedereen met een openbaar profiel heeft wel fake accounts ertussen zitten), deels doordat mensen mij niet meer wilden volgen en deels omdat ik zelf af en toe fake volgers verwijderde.

Niet alleen daalde mijn volgersaantal, het aantal likes op mijn foto’s nam net zo hard af. En daarmee worstelde ik nog het meest. Waar ik vroeger duizenden likes op een foto kreeg haalde ik nu vaak ‘maar’ 200 of 300 likes. Vind niemand mijn foto’s dan meer leuk? Wil niemand mij meer volgen? Dit soort gedachtes zijn vast herkenbaar voor een aantal van jullie. Maar de waarheid is dat ik zelf hier maar beperkte invloed op heb en dat het vooral aan Instagram en het algoritme ligt dat het aantal likes is afgenomen.

De laatste maanden merkte ik eindelijk dat mijn volgersaantal weer groeide. Het aantal likes op mijn foto’s bleef echter stabiel. En hierdoor werd mijn haat voor Instagram niet minder. Want het aantal likes klopte voor mijn gevoel niet met mijn volgersaantal. Al langer had ik het gevoel dat ik eens kritisch naar mijn volgers moest kijken. Als mijn aantal likes niet toenam, zou het dan niet beter te zijn om te kijken of ik volgers die nooit een foto liken kan verwijderen?

Ik heb ook nog een tweede reden voor het verwijderen van volgers en dit is een zakelijke reden. Zoals jullie waarschijnlijk weten verdien ik mijn inkomen als blogger. Waar ik eerst mijn inkomen vooral verdiende met Instagram samenwerkingen, verschuift dit steeds meer naar andere soorten samenwerkingen. Mijn omzet blijft stabiel, maar ik merk wel dat ik steeds minder samenwerkingen voor Instagram krijg. En dit terwijl collega’s van mij met minder volgers en minder likes per foto wel veel samenwerkingen voor Instagram kregen.

Ik heb hier contact over opgenomen met een aantal bureaus en het blijkt dat zij tegenwoordig niet naar het aantal volgers kijken voor een samenwerking, maar naar het percentage engagement. Hun advies aan mij was om niet betrokken volgers te verwijderen. En bij voorkeur om meteen een grote schoonmaak te houden i.p.v. een aantal honderd volgers te verwijderen.

Eigenlijk bevestigde deze bureaus voor mij waar ik zelf al lange tijd over aan het twijfelen was. Het was tijd om afscheid te nemen van de niet betrokken volgers in mijn lijst.

Wat voor verschil merk ik met minder volgers?

Nu ben je vast benieuwd wat er gebeurd met mijn Instagramaccount nu ik de helft minder volgers heb. Het aantal likes is ongeveer gelijk of misschien zelfs wel hoger als de afgelopen tijd. Wat mij vooral opvalt is dat meer Nederlandse accounts een like achterlaten bij een foto en dat zij ook eerder een comment achterlaten. Het aantal comments is dus zelfs toegenomen!

Het is nog wat vroeg om iets over het aantal samenwerkingen te zeggen. De laatste tijd heb ik redelijk wat aanvragen voor samenwerkingen, maar uit ervaring weet ik ook dat dit in golfbewegingen komt. Of het aantal aanvragen dus echt toeneemt zou ik over een langere periode moeten bekijken.

Wat voor mij het belangrijkst is: ik heb weer meer plezier in Instagram! Waar ik nooit tevreden was met het aantal likes op een foto, vind ik het nu veel vaker prima. Ik ben dus blij met de keuze om de helft van mijn volgers te verwijderen.

Raad ik nu iedereen aan om volgers te verwijderen? Nee, zeker weten niet. Het is helemaal je eigen keuze of je wel of niet volgers verwijderd. Ik kan alleen maar aangeven dat het voor mij een goede keuze was.

Liefs,

Ilse

hoe en waarom ik 15.000 volgers op Instagram verwijderde

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.