Productief werken kan soms een hele uitdaging zijn. Zeker als ondernemer wanneer je geen baas hebt die verlangt dat je van 9 tot 5 werkt. Maar ook als je parttime een eigen bedrijf hebt of een blog bent begonnen dan wil je je tijd natuurlijk zo efficiënt mogelijk indelen.

Zelf vind ik het soms ook nog een hele uitdaging om efficiënt te werken. Toch heb ik mijzelf een aantal dingen aangeleerd waardoor ik een stuk productiever ben.

Op dagen dat ik mij goed aan deze punten hou kan ik zomaar een paar uur eerder klaar zijn met werken.

En dat is het voordeel van eigen baas zijn: als mijn taken gedaan zijn dan ben ik ook echt klaar. De tijd die ik overhou kan ik aan leuke dingen besteden. Dit motiveert mij om productief te werken.

Deze tips zijn ook gewoon toe te passen als je in loondienst werkt. Zo voel je je aan het eind van de dag minder uitgeput en hou je energie over voor andere dingen.

Benieuwd naar mijn tips om productiever te werken?

1. Een eigen werkplek

Het eerste jaar als ondernemer had ik nog geen eigen werkplek en werkte ik vaak aan de keukentafel.

De keukentafel is de perfecte plek om je te laten afleiden van het werk. Er is altijd wel iets te doen in de woonkamer: even de vaatwasser inruimen, de post sorteren of de woonkamer opruimen.

En ook andere gezinsleden (of in mijn geval een hond!) en Netflix bieden een grote afleiding.

Daarom is een eigen werkplek een belangrijke voorwaarde om productief te kunnen werken. Ook als je niet de ruimte hebt voor een kantoor aan huis zijn er mogelijkheden genoeg, zoals bijvoorbeeld een klein bureau in de slaapkamer, om toch je eigen werkplek te creëren.

Ook op kantoor of op een flexwerkplek kan je door heel veel zaken worden afgeleid. Heb je hier veel last van? Overleg dan eens met je werkgever of er mogelijkheden zijn voor een andere werkplek of om af en toe een dagje thuis te werken.

En heb je veel last van achtergrondgeluid? Dan is een noise cancelling koptelefoon iets voor jou, hier schreef ik al eerder een review over.

Sinds ik een eigen werkplek heb werk ik een stuk productiever.

2. Een duidelijke planning

Om productief te kunnen werken is een duidelijke planning heel belangrijk. Natuurlijk is een planning op lange termijn een must, maar om echt productief te werken maak ik ook een dagelijkse planning.

Hiervoor gebruik ik een planner om mijn dagplanning in op te schrijven. Dit jaar heb ik deze planner gebruikt, maar voor volgend jaar stap ik toch weer over naar mijn oude vertrouwde planner die ik het prettigst vind werken.

Elke werkdag begin ik met een planning. Ik schrijf eerst alle taken op die ik die dag wil uitvoeren. Daarna geef ik prioriteit aan deze taken.

Ik zet bij maximaal 3 taken een A. Deze taken hebben de hoogste prioriteit. Daarna zet ik bij 4 taken een B. Die zijn ook belangrijk, maar hebben iets minder prioriteit. En bij de rest van de taken zet ik een C, deze hoeven niet perse vandaag af.

Natuurlijk begin ik met de A’s op de lijst. Waar ik in het verleden het liefst begon met de C’s (niet zo belangrijk, maar wel lekker makkelijk), werk ik tegenwoordig als eerste aan de meest belangrijke taken. Ik merk dat ik zo veel meer gedaan krijg op een dag.

Bekijk ook de blog over hoe ik een weekplanning maak.

3. Mobiel vrije zone

Een mobiel vrije zone: het klinkt heel mooi. Mijn mobiel is de grootste afleiding die er is. Toch lukt het niet altijd om mijn mobiel helemaal uit kantoor te bannen, ook omdat ik deze voor mijn werk nodig heb.

Toch leg ik een aantal keer per dag mijn mobiel bewust weg. Ik zet een timer aan op 25 minuten en werk dan heel geconcentreerd aan iets. Ik laat mij niet afleiden door mijn mobiel, mail of andere dingen. Zo krijg ik in een korte tijd veel meer werk gedaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die helpen om productief te werken, zoals deze tips op super productief te worden van Sharon van Bommel. Als je aan de slag gaat met deze punten zal je merken dat je al heel snel veel resultaat boekt.

Wat is jouw favoriete tip om productiever te werken?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.