100.000 euro verdienen per jaar schijnt het nieuwe ‘normaal’ te zijn. Misschien volg jij ook wel een aantal (vrouwelijke) ondernemers op Instagram, zie je Facebook advertenties over dit onderwerp voorbij komen of krijg je nieuwsbrieven waarin je getriggerd wordt om een cursus te volgen waarin je leert 100.000 euro per jaar te verdienen.

Al langer verbaas ik mij over deze mindset dat je zoveel geld moet verdienen om schijnbaar succesvol te zijn als ondernemer te zijn. Het maakt mij sceptisch, want ik vind 100.000 euro een flink bedrag en waarom zou je zoveel nodig hebben.

Tegelijkertijd hoor ik regelmatig verhalen van collega’s om mij heen die al tienduizenden euro’s in cursussen en programma’s hebben geïnvesteerd om ook 100.000 euro per jaar te verdienen. Sommigen is het gelukt, maar veel ook niet. En weer anderen komen erachter dat het ze misschien wel lukt, maar dat het ze niet de vrijheid brengt waarop ze gehoopt hadden. Overigens ken ik ook ondernemers die het gelukt is en er heel blij van worden.

Toen ik een persbericht in mijn mailbox zag verschijnen over het boek ‘de route naar 100.000 euro per jaar‘ van Suzanne van Duijn was ik dan ook erg sceptisch, maar tegelijkertijd heel nieuwsgierig. Weer zo’n coach die wel even zou vertellen dat je alleen meetelt als je die ton per jaar verdient en jou een online programma wil verkopen om dit te bereiken.

Maar boy, was I wrong! Ik heb dit boek in 2 dagen uitgelezen. Open, eerlijk en herkenbaar: dat is de route naar 100.000 euro per jaar.

Na het lezen van dit boek heb ik nog steeds niet de wens 100.000 euro omzet te draaien, maar toch is dit boek zeker de moeite van het lezen waard als je geen tondernemer (ondernemers met meer dan 100.000 euro omzet) wilt worden. Ik vertel je er graag meer over.

Over De route naar 100.000 euro per jaar

Suzanne deelt in het boek over De route naar 100.000 euro per jaar haar persoonlijke route naar 100.000 euro omzet per jaar. Omzet ja.

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: omzet is geen winst. Het is dus niet zo dat Suzanne zichzelf 100.000 euro per jaar kan uitbetalen. Maar daar is ze heel open en eerlijk over.

Sterker nog, Suzanne deelt vanaf 2016 tot 2021 haar omzet en kosten inzichtelijk in het boek. Zo krijg je een helder beeld van wat ze daadwerkelijk overhoudt. Vanaf 2020, het moment dat ze echt stappen aan het zetten is, deelt ze per kwartaal of zelfs per maand haar omzet zodat je meer inzicht krijgt in Suzanne’s groei.

Suzanne deelt stap voor stap hoe het haar gelukt is om in 2021 eindelijk die ton omzet in een jaar te behalen. Het is inspirerend en leerzaam om dit proces stap voor stap te kunnen volgen.

Ze laat ook heel eerlijk zien hoeveel kosten ze heeft, en de kosten zijn ook fors. Toch houdt ze aan het einde van het jaar een winst over waar veel ondernemers jaloers op zouden zijn.

Suzanne vertelt over de stappen die ze in haar bedrijf heeft gezet om dit te behalen, maar deelt ook uitgebreid over de coaching die ze heeft gevolgd om tot dit resultaat te komen. En vooral ook interessant zijn de momenten waarop het juist niet goed ging en waarbij Suzanne twijfelde of ze wel de goede weg was ingeslagen.

Niet uit leedvermaak, nee. Juist omdat elke ondernemer dit soort momenten weleens tegenkomt en omdat het heel herkenbaar en fijn is om andermans verhaal hierover te horen.

Heel interessant is om te lezen dat ze niet alleen gecoacht is op zakelijk gebied, maar ook zichzelf op persoonlijk gebied volop heeft ontwikkeld om zo niet alleen als ondernemer, maar ook als persoon te kunnen groeien. Suzanne vertelt welke trainingen en cursussen ze allemaal heeft gevolgd en geeft daarbij ook een inkijkje in haar persoonlijke leven.

Dat maakt dat dit boek niet alleen interessant is voor ondernemers die willen groeien, maar voor elke ambitieuze vrouw die zichzelf verder wil ontwikkelen.

Daarnaast interviewt Suzanne in het boek diverse tondernemers met hun verhaal, zodat je als lezer een inkijkje krijgt in het bereiken van die ton per jaar.

Een deel van deze tondernemers ken ik al en dat maakt het extra leuk hun verhalen te lezen. Stuk voor stuk zijn het interessante verhalen om te lezen. Inspirerende mensen, motiverende verhalen: dit is een mooie aanvulling op Suzanne’s eerlijke verhaal met ups en downs over het bereiken van de 100.000 euro per jaar.

Of dit nog niet genoeg is deelt Suzanne in het boek ook de route naar een ton per jaar, zodat jij ook een ton per jaar kan verdienen. Ook vind je heel veel interessante boekentips en podcasttips terug in dit boek.

Mijn money mindset: is die ton haalbaar?

Een belangrijk terugkerend thema in het boek is de money mindset. Je money mindset moet goed zijn, anders ga je die ton omzet per jaar nooit halen.

Het ‘probleem’ van Suzanne de eerste jaren was dat haar money mindset niet goed was. Zo vond ze vrijheid belangrijker dan geld. En dat is een belemmerende overtuiging, want dan ga je ervan uit dat je vrijheid moet opgeven voor geld.

Die belemmerende gedachten herken ik. Ook ik vind vrijheid veel belangrijker dan geld. Sterker nog, ik heb dit jaar zeker voor duizenden euro’s aan opdrachten afgewezen. Dit omdat ze niet in mijn visie paste of dat ik er voor mijn gevoel teveel vrijheid voor moest inleveren.

Suzanne heeft haar belemmerden gedachten kunnen overwinnen. Ik nog niet. En heel eerlijk gezegd, ik weet ook nog niet of ik dat wel wil. Ik verdien genoeg om heel prettig van te kunnen leven, nog zo’n belemmerde overtuiging op je money mindset.

Daarnaast, mijn kosten zijn laag. Mijn omzet is dan nog lang geen ton, maar met mijn winst ben ik heel tevreden.

In het boek staat wel dat er meerdere wegen zijn die naar een ton omzet leiden, maar toch zie ik een aantal terugkerende thema’s, namelijk:

  • online cursussen
  • coaching
  • dropshipping
  • investeren in vastgoed

Voor de eerste 3 opties heb je in de meeste gevallen een team nodig (intern of extern) die jou helpt met het adverteren en keer op keer launchen van programma’s, een vaak terugkerend thema in de interviews met tondernemers.

Spreekt dit je aan? Ga er dan vooral voor!

Zelf heb ik niks met dropshipping en investeren in vastgoed. Dropshipping is dat je andermans producten verkoopt, door hier de marketing voor te verzorgen. De verzending van het product wordt door de leverancier verzorgt.

Begrijp mij niet verkeerd, er zijn goede voorbeelden van dropshipping. Maar dropshipping is vooral bekend vanwege de Aliexpress producten die voor veel te veel geld via Facebookadvertenties d.m.v. gelikte dropshipping verkocht worden. En dit vind ik moreel niet netjes, iets waar ik zelf voor geen goud mijn geld mee wil verdienen. Dit soort dropshipping advertenties herken je vaak aan de lange levertijden.

En investeren in vastgoed. Oftewel het opkopen van huizen op de dure vastgoedmarkt en deze voor veel geld verhuren. Het liefst opgesplitst en wel. Zodat Jan Modaal weer misgrijpt op een woning en voor teveel geld een woning moet huren. Een vakantiehuis kopen en verhuren prima, dat is een leuke oudedagsvoorziening. Maar voor eigen financieel gewin huizen opkopen daar vind ik dus overduidelijk wat van.

Dan blijft over online cursussen en coaching. Dit bied ik zelf ook aan. De trouwe volgers weten misschien wel dat ik gestopt ben met de cursussen over bloggen, omdat ik hier te weinig plezier uithaalde. En die andere online cursussen over interieur dan? Ja, die verkoop ik nog steeds. Voor 25 euro per stuk.

Begrijp mij niet verkeerd, dit is een leuke bijverdienste. Maar tenzij je je op coaching voor ondernemers gaat richten ga je met online producten en coaching waarschijnlijk niet de ton per jaar verdienen.

Overigens ben ik 1,5 jaar geleden veel ‘coaches’ gaan ontvolgen op Instagram. Ik werd er onrustig van. Elke keer weer opnieuw horen dat je een ton per jaar moet verdienen om mee te tellen, nee dat is niks voor mij.

Ik verdien genoeg. Ik heb een succesvol bedrijf waar ik ruim van kan rondkomen, veel vrijheid van ervaar en kan doen wat ik wil.

Die ton per jaar? Misschien komt die er ooit, want ik geloof wel dat mijn bedrijf nog niet uitgegroeid is. Maar het is geen doel op zich.

Het boek ‘de route naar 100.000 euro per jaar‘ is vermakelijk, eerlijk en herkenbaar. En zeker een aanrader om te lezen. Ook als je geen 100.000 euro per jaar wilt verdienen. Juist omdat Suzanne laat zien dat de weg ernaar toe niet makkelijk is, het regelmatig ook veel van haar vrijheid heeft gekost, maar dat het wel mogelijk is als je echt wilt.

En wil je het niet? Dan is het ook prima, dan nog steeds is het een inspirerend boek over ondernemen, jezelf als ondernemer ontwikkelen en persoonlijke groei.

Zou jij een ton per jaar willen verdienen? En waarom wil je dit wel of niet?

Liefs, Ilse

de route naar 100.000 euro per jaar review

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.