Dit is alweer de laatste post van 2021: ik ga lekker eventjes offline. Sinds een aantal jaar ben ik tussen kerst en oud en nieuw helemaal offline. Dat is de enige week in het jaar dat er zowel hier als op mijn interieurblog geen nieuwe blogs online komen. Ook verstuur ik geen nieuwsbrief in deze tijd. Heerlijk om even niet met werk bezig te hoeven zijn!

In deze laatste blog van het jaar is het tijd voor een jaaroverzicht. Lezen jullie mee?

Een weekje offline per jaar

Als blogger vind ik het soms best lastig de balans te vinden tussen werk en privé. Ook in het weekend kunnen mensen op de blog en social media terecht. Daarnaast werk ik veel samen met zzp-ers die ook vaak ’s avonds en in het weekend mailen.

Helemaal uit sta ik eigenlijk nooit, maar de periode tussen kerst en oud en nieuw is de enige periode in het jaar dat er geen nieuwe blogs online komen. En dat geeft al heel veel rust! Stiekem hou ik wel een beetje mijn mail in de gaten in deze periode, maar verder hoef ik niks. Even lekker opladen en met andere dingen bezig zijn. Ik vind het heerlijk.

En misschien dat ik toch ook iets op Instagram post, maar alleen als ik zin heb. Nu de verbouwing is afgerond heb ik gelukkig weer meer rust voor Instagram en kan ik er weer van genieten.

Voor het vakantie is eerst een terugblik op dit jaar met een kijkje achter de schermen.

Van blogtips naar lifestyle blog

Ooit begon ik deze blog vol met blogtips. Omdat mijn interieurblog zo groeide kreeg ik hier steeds vaker vragen over en ik besloot deze tips te delen op Ilsevanelleswijk.nl.

Vooral het afgelopen jaar merkte ik dat ik meer wilde dan het delen van blogtips. Enerzijds daalde mijn bezoekersaantallen op mijn interieurblog flink naar ruim 50.000 bezoekers per maand door wijzingen in Google en Pinterest. Ik voelde mij daardoor onzeker en minder gemotiveerd om alleen maar blogtips te delen.

Tegelijkertijd merkte ik dat ik veel meer interesses wilde delen, bijvoorbeeld over persoonlijke groei en mijn voornemen om 10 kilo af te vallen. En wie weet ga ik in de toekomst ook nog wel favoriete recepten en reizen delen, want daar ben ik ook gek op.

Waar ik voor mijn interieurblog een duidelijke niche heb gekozen, merk ik dat ik op deze site vooral over veel verschillende dingen wil schrijven. Daardoor wordt het steeds mee een lifestyle blog, maar wel met een focus op persoonlijke groei en ondernemen. Al eerder schreef ik een blog over het verschil tussen een niche site en algemene blog, met allebei eigen voor- en nadelen.

Deze blog is leuk voor erbij naast mijn interieurwebsite. Maar omdat ik aan deze website maar een paar uur per week besteed en nog veel minder verdien dan met mijn interieurwebsite, ben ik hier ook veel flexibeler. Daarom kan ik lekker experimenteren met wat ik nou eigenlijk met deze website wil en kan ik hier nog alle kanten op.

Op dit moment voelt het goed om schrijven over online ondernemen te combineren met persoonlijke ‘lifestyle’ onderwerpen en zo heb ik elke week weer inspiratie voor een leuke blog.

Ook merk ik dat ik veel leuke reacties krijg op deze blogs, zo worden de blogs over afvallen of het gebruik van een verzwaringsdeken bijvoorbeeld veel gelezen. Ik kan zo voor veel meer mensen schrijven dan alleen de bloggers en dat vind ik heel erg leuk.

Terugblik 2021

2021 was een raar jaar. Ik vertelde net al dat mijn bezoekersaantallen op mijn interieurwebsite flink zijn gezakt naar ruim 50.000 bezoekers per maand. Het gekke is dat mijn omzet t.o.v. 2020 wel fors is toegenomen, iets wat je misschien niet direct zou verwachten.

De bezoekersaantallen op Ilsevanelleswijk.nl zijn wel flink gegroeid, maar stellen nog niks voor in vergelijking tot mijn interieurwebsite. En dat is niet zo gek, aangezien ik veel minder tijd aan deze website besteedt en nog veel minder een niche heb gekozen.

2021 was ook het jaar waarin ik erg zoekende was naar wat ik wilde met mijn werk. Omdat ik veel druk ervaarde van Instagram, ben ik hier een tijd offline gegaan. Tegelijkertijd merkte ik dat ik weinig inspiratie haalde uit het schrijven van linkbuildingopdrachten, terwijl die wel goed zijn voor de helft van mijn omzet.

Privé was het ook best een rommeltje, met een grote verbouwing, alles rondom C en nog veel meer hectiek. Omdat dit mij toch ook behoorlijk wat energie kostte, kwam ik er eind dit jaar achter dat ik toch echt keuzes voor mijn blog moest maken om er weer meer plezier uit te halen.

Balans, dat is waar het om draait. Daar ben ik de laatste maanden druk naar op zoek gegaan. Iets minder linkbuildingopdrachten aannemen en uit de opdrachten die ik wel aanneem meer plezier halen, op een andere manier met Instagram omgaan zodat ik beter kan omgaan met de druk en vooral weer de nadruk leggen op mooie content maken. Als ik die balans weet te vinden komt het vast helemaal goed in 2022.

De laatste tijd heb ik gelukkig alweer steeds meer plezier in mijn werk dus dat komt vast goed.

Voor nu ga ik eerst lekker offline, want ik ben echt toe aan rust.

Hele fijne feestdagen en hopelijk tot in 2022!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.