Op 4 juli 2021 verscheen mijn laatste post op Instagram. En toen volgde er heel lang geen nieuwe foto op mijn feed, tot woensdag 25 augustus. Ook in stories was het erg stil en heb ik behalve een update dat ik even offline zou zijn nagenoeg niks gepost.

Het besluit om een zomerstop te houden op Instagram kwam heel spontaan. Ik werk gewoon door aan mijn blogs in de zomer en ga niet op vakantie, dus eigenlijk was er geen reden om tijdelijk te stoppen met Instagram. Maar zodra ik besloten had Instagram in de zomer even links te laten liggen voelde ik mij enorm rustig. Het was dus een goed besluit!

Waarom ik voor deze zomerstop heb gekozen, hoe mij dit is bevallen en hoe ik nu verder wil met Instagram deel ik uitgebreid in deze blog.

Waarom een zomerstop op Instagram?

Sinds 2013 ben ik actief op Instagram, dat is dus al zo’n 8 jaar! Er zijn grote periode’s geweest waarin ik 1 a 2 keer per dag een foto op mijn feed postte. De laatste jaren haal ik dit allang niet meer en post ik een paar keer per week iets in mijn feed. En nu heb ik dus bijna 2 maanden lang niks op mijn feed gepost, een record.

Er zijn meerdere redenen waarom ik besloot een zomerstop te houden.

Sinds 2013 ben ik nagenoeg dagelijks met Instagram bezig. Ook al post ik tegenwoordig niet elke dag meer wat op mijn feed, op stories komt er bijna dagelijks wel iets bij mij voorbij. En waar ik vroeger hier heel veel positieve energie uithaalde, merkte ik dat het mij nu juist steeds meer energie kost.

Het dagelijks iets van je ‘moeten’ laten horen, maar ook steeds weer inspiratie vinden om iets origineels te bedenken kosten mij de laatste tijd vooral energie. Instagram voelde steeds meer als iets verplicht, in plaats van iets leuks.

Dit is natuurlijk druk die ik mijzelf opleg. Maar uit de reacties op Instagram blijkt wel dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart. Ik heb altijd gezegd dat zodra dit moment zou aanbreken ik een pauze zou inlassen, dus dit voelde als het goede moment om dat te doen.

Laat ik vooropstellen dat Instagram nog steeds heel erg leuk is. Ik heb er veel leuke mensen ontmoet en er zelfs vriendinnen gevonden. Ik doe er enorm veel inspiratie op en ik vind het ook super leuk dat ik anderen kan inspireren via Instagram.

Maar er zit ook een keerzijde aan dit platform waar ik de laatste tijd niet zo goed mee om kon gaan. De druk om continue vernieuwend te zijn vond ik steeds zwaarder. Enerzijds leven wij steeds duurzamer en veranderd er dus minder snel iets in ons huis. Bij ons niet elk jaar een nieuwe bank en continue nieuwe accessoires van de Action, Kwantum of IKEA. Hoe kan ik dan steeds toch iets interessants op Instagram plaatsen?

Daarnaast zijn wij al lang in afwachting van een uitbouw van ons huis en liggen sowieso alle veranderingen stil. Die uitbouw is natuurlijk minder duurzaam, maar hierdoor kunnen wij nog wel heel lang met veel plezier in dit huis blijven wonen in plaats van te verhuizen.

Niet alleen de druk om vernieuwend te zijn valt mij zwaar, maar Instagram is niet meer zoals het vroeger was. Ik weet het, ik klink oud haha. Maar vroeger had je alleen een feed. Nu heb je stories, IGtv, Reels en noem maar op. Stories begin ik (na jaren) eindelijk wat leuker te vinden, de rest vind ik nog steeds niet zo leuk.

Daarnaast is daar het algoritme die wel beloond om wat met al die dingen te doen en daarnaast ook vooral veel actief te zijn op Instagram. Ik klaag nooit openbaar over het algoritme op Instagram en over dat ik niet meer zo zichtbaar ben.

Maar feit is dat mijn foto’s veel minder zichtbaar zijn dan vroeger en dat het soms voelt als ‘waar doe ik het voor’. Zo werkt het nou eenmaal voor mij en de meeste mensen, we reageren op likes en hoe meer hoe beter.

Ook merkte ik dat ik door de vele leuke inspiratie op Instagram steeds vaker het gevoel had dat mijn eigen huis niet leuk genoeg was. Hoewel ik meestal op een leuke manier geïnspireerd raak op Instagram, was het de laatste tijd juist het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Voor mijn gevoel maakte ik steeds vaker keuzes in huis gebaseerd op Instagram en was ik mijn eigen stijl een beetje kwijtgeraakt. De hoogste tijd dus om die weer terug te vinden!

De combinatie dat ik moeite had steeds weer nieuwe inspiratie te bedenken en dat Instagram steeds meer een energieslurper in plaatst van iets leuks werd hebben mij tot een zomerstop doen besluiten.

Hoe is de zomerstop mij bevallen?

Goed! Even niks nieuws hoeven bedenken en de druk te voelen om iets ‘leuks’ te laten zien op Instagram deden mij enorm goed. De eerste maand heb ik Instagram eigenlijk helemaal niet gemist, maar langzaam begon het weer te kriebelen.

Waar ik al lange tijd inspiratieloos was en mijn eigen stijl niet meer wist te vinden, kwam die na een paar weken terug en zat ik vol inspiratie en leuke plannen voor het huis. Waar ik trouwens totaal geen haast mee heb, maar het voelt goed die inspiratie weer te voelen.

Daarnaast kreeg ik veel lieve berichtjes hoe het met mij ging, maar ook leuke vragen en opmerkingen van volgers die n.a.v. mijn ideeën zelf aan de slag zijn gegaan. Dit heb ik gemist en de laatste tijd focuste ik mij veel te veel op de verkeerde dingen op Instagram. In plaats van dit soort berichtjes die Instagram juist zo leuk maken.

Niet met Instagram bezig zijn bood ook ruimte voor andere dingen. Zo heb ik heel veel gelezen en ben ik gestart met afvallen, heerlijk!

Vanaf begin augustus had ik eigenlijk al weer zin om met Instagram aan de slag te gaan, maar ik besloot het nog even niet te doen. Eerst even verder opladen, niks moeten en de inspiratie laten stromen.

De afgelopen week heb ik weer na lange tijd iets gepost op Instagram en ook dit voelde goed. Ik postte omdat ik zin had en niet omdat het moest. Waar ik mijzelf de laatste tijd een beetje was kwijtgeraakt op Instagram heb ik het gevoel dat de pauze mij goed heeft gedaan.

instagram zomerstop ervaring

Ik zit weer lekkerder in mijn vel, heb oprecht weer zin om af en toe een kijkje te nemen op Instagram en ook om weer eens iets te delen.

En hoe ga ik Instagram nou weer oppakken?

Tja dat is een goede. Ik wil natuurlijk vooral dat Instagram leuk blijft, maar hoe ik dat wil aanpakken weet ik nog niet precies. Ik denk dat ik vooral moet gaan ervaren en eerder een pauze in zal lassen als het weer even niet goed voelt.

Ik heb de likes voor nu uitgezet om minder druk te voelen. Nu kan ik zelf nog wel zien hoeveel likes ik krijg, maar ik merk dat het mij al rust geeft dat anderen dit niet meer kunnen. Zo voelt het niet meer als ‘falen’ als een post niet goed presteert. Ja ik weet het, die druk leg ik mijzelf op. Maar gelukkig is er nu een optie om minder die druk te ervaren.

Ook ‘moet’ ik van mijzelf niks meer posten en zeker niet op stories, waar ik voorheen bijna elke dag wel iets plaatste. Heb ik iets leuks om te delen dan zal ik dat zeker doen, maar het kan ook zomaar een paar weken stil zijn omdat ik niks meemaak.

Ook voel ik niet meer de verplichting om elke dag een kijkje te nemen bij anderen op Instagram en zal ik iets minder aanwezig zijn op Instagram. Ik merk door niet meer elke dag te scrollen, maar zo af en toe, ik veel meer kan genieten van alle andere mooie inspiratie.

De lieve reacties die ik kreeg na mijn ‘comeback’ waren ontzettend fijn. Precies dat is wat Instagram zo bijzonder maakt en wat ik heb gemist. Door mijn pauze kan ik dit weer zien en hopelijk ook de likes en het algoritme loslaten.

Ik heb wel weer zin om met Instagram aan de slag te gaan. Op dit moment voelt het weer goed en niet als een verplichting, dus daar ben ik super blij mee.

De zomerstop heeft mij in ieder geval heel veel goeds gedaan, maar ik ben ook blij weer met Instagram aan de slag te gaan.

Herken jij mijn gevoel? Of heb jij deze ‘druk’ van Instagram nooit zo ervaren?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.