Ben jij op zoek naar tips en bezienswaardigheden voor Sithonia, Chalkidiki? In juni 2022 bezochten wij Sithonia in Griekenland.

Graag deel ik mijn tips voor deze vakantie, want het schiereiland Chalkidiki in Griekenland is echt een aanrader om een keer te bezoeken. 

In dit artikel deel ik tips voor bezienswaardigheden voor Sithonia, Chalkidiki. Je kunt ook dit artikel met tips over Kassandra en Afitos bekijken voor meer bezienswaardigheden op Chalkidiki.

Over Chalkidiki

Chalkidiki is een schiereiland in Griekenland en ligt ten zuiden van de stad Thessaloniki. Het schiereiland bestaat uit 3 delen (door de vorm ook wel 3 vingers genoemd). Chalkidiki is een populaire vakantiebestemming onder de Grieken, vooral uit Thessaloniki. Maar ook steeds meer andere Europeanen weten dit prachtige gebied te vinden.

Het middelste deel, Sithonia, is een wat rustiger gedeelte van deze regio, alhoewel hier ook een aantal toeristische dorpen zijn. Sithonia heeft prachtige zandstranden en baaien. Ook vind je er midden op het eiland bossen en een berg waar je prachtig kunt wandelen.

Wij verbleven zelf op Kassandra, het meest links deel van Chalkidiki en maakten enkel een dagtocht naar Sithonia. Persoonlijk denk ik dat Sithonia net wat mooier is dan Kassandra en zeker als je een rustige vakantie zoekt een mooi gebied is om te verblijven.

Het meest linkse deel van Chalkidiki, Kassandra, is het meest toeristisch. Veel Grieken hebben hier een vakantiewoning en daarnaast gaan mensen uit Oost-Europa hier op vakantie. Ook uit West-Europa tref je hier veel toeristen. Ook Kassandra is prachtig en heeft vele mooie gebieden, met als hoogtepunt het dorp Afitos. Verder naar het zuiden bij dorpen als Kalithea en Pefkochori tref je echter wel massatoerisme.

Het rechtse gedeelte, Mount Athos, is in het bezit van monniken. Dit gedeelte kan niet bezocht worden door toeristen. Je kunt hooguit een bootexcursie boeken waarbij je de kloosters op afstand kunt zien.

Tips en bezienswaardigheden voor Sithonia, Chalkidiki

Sithonia heeft prachtige zandstranden, vooral in het noorden aan beide zijden van het schiereiland liggen de mooiste zandstranden. Via een rondweg op het schiereiland rij je langs al deze stranden. Omdat de weg een stuk hoger ligt heb je ook prachtig uitzicht op de zee.

Stop ook vooral een keer langs de weg om één van deze zandstrandjes beter te bekijken, er zijn diverse inhammen waar je de auto even veilig kunt parkeren.

sithonia chalkidiki zandstranden

De weg aan de westkant, vooral tot één van de grootste plaatsen op het eiland Neos Marmaras is prima onderhouden. Verder naar het zuiden en aan de oostkust is de weg iets minder, maar ook nog zeker goed te doen.

Je kunt op deze manier met de auto dus prima het eiland verkennen.

Pas wel goed op want het kan zomaar gebeuren dat er opeens een kudde geiten midden op de weg staat en dat je even moet wachten of hier voorzichtig omheen moet rijden.

sithonia chalkidiki

Op Sithonia wonen veel minder mensen dan op Kassandra, maar zeker in het noorden is het nog druk genoeg en zijn er veel hotels en appartementen.

Neos Marmaras is de grootste plaats en redelijk toeristisch, alhoewel hier veel minder te doen is dan op Kassandra. Vooral aan de haven zijn veel leuke restaurantjes en cafés.

Je kunt voor een dagtrip hier mooi even stoppen en een wandeling door de haven maken. Iets verderop is ook een klein kerkje die er vanaf buiten liggend aan zee prachtig uitziet.

Vanaf Neos Marmaris kan je doorrijden naar Parthenonas. Dit traditionele dorpje ligt bovenop de berg en hier zijn de huizen mooi en authentiek van steen. Rondom dit dorp liggen ook vele wandelroutes tussen de dennenbomen. Als je van wandelen houdt dan is het slim om hier in de omgeving je verblijf te boeken.

Als je Parthenonas inrijdt dan liggen er direct een aantal tavernes. Maar wandel eerst vooral het dorp in tot boven op de berg. Hier vind je nog twee tavernes en het uitzicht hier is prachtig.

Ga voor een lunch of een drankje bij Parthenopoli. Haast moet je hier niet hebben, maar als je van het traditionele Griekse leven wilt proeven en van het uitzicht wilt genieten dan is dit een prachtige plek.

Na Parthenopoli rij je weer terug naar Neos Marmaris en vanuit daar door naar het zuiden. Je komt dan eerst de resorts van Porto Karras inclusief de wijnvelden tegen. Deze grote resorts passen helemaal niet in het landschap van Sithonia en wij zijn dan ook snel doorgereden naar een mooier gebied.

Als je helemaal naar het zuiden doorrijdt kom je uiteindelijk bij Porto Koufo uit. Dit is een heel klein plaatsje met enkel een paar tavernes, je hebt hier bijna het gevoel aan het einde van de wereld te zijn.

Het bijzondere aan dit plaatsje is dat het gelegen is in een baai. Vanaf de haven kijk je zowel links als rechts op de bossen uit en enkel recht vooruit is de zee. Dit maakt het een prachtige plek voor een tussenstop.

sithonia chalkidiki porto koufo

Als er voldoende tijd is kan je vanuit hier via de oostkust terug naar het noorden rijden. De weg via de oostkust duurt wel langer dan de westkust. Omdat het voor ons al een hele lange dag was hebben wij dit niet gedaan.

We hebben wel getwijfeld, want de kust bij Vourvourou Beach schijnt fantastisch te zijn. Het lijkt hier wel of je op een tropisch eiland bent, zo mooi is het. Heb je meer tijd dan is het zeker de moeite waard om hier ook even langs te rijden.

Er is genoeg te zien en te doen op Sithonia. Het gebied is leuk voor een dagtocht, maar als je op zoek bent naar een rustige zonvakantie of juist veel wilt wandelen dan is dit een heerlijke bestemming in Griekenland op het vasteland om een langer verblijf te boeken.

Fijne vakantie!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.