Als je vanuit huis werkt dan is het soms een uitdaging om voldoende te bewegen. Als je niet uitkijkt dan zit je de hele dag achter de computer, zonder een fris neus gehaald te hebben.

Zelf werk ik al jaren fulltime vanuit huis en bijna dagelijks haal ik de 10.000 stappen wel. Inmiddels gaat dit gelukkig bijna vanzelf, maar in het begin heb ik mijzelf echt een andere routine moeten aanleren om voldoende beweging te krijgen.

Ik deel graag mijn tips om ervoor te zorgen dat je voldoende actief bent als je vanuit huis werkt.

1. Gebruik reistijd als sporttijd

Het is echt heerlijk om geen reistijd te hebben. Maar het heeft ook een nadeel, want misschien ben jij wel geneigd om direct na je ontbijt achter de computer te kruipen. Zonder dat je echt wakker bent, of beweging hebt gehad, ga je al aan het werk.

Dit kan ook anders. Zelf sport ik een aantal dagen in de week eerst een half uurtje voor ik ga werken. Ik heb geen reistijd en kan de tijd die ik daarvoor over hou namelijk net zo goed als sporttijd gebruiken.

Ik sport het liefst vanuit huis. Met een crosstrainer en hometrainer kan ik werken aan mijn conditie en op YouTube staan een heleboel fijne oefeningen voor bijvoorbeeld yoga of conditietraining.

Je hoeft dus niet uit huis als je wilt sporten, maar dit kan natuurlijk wel. Het is maar net wat je fijn vindt.

Maar het is sowieso een goed idee om niet te lang uit te slapen en de tijd die je bespaart met reizen te gebruiken voor sport.

2. Wandel een rondje in de lunchpauze

Ook de lunch is zo’n dingetje als je thuis werkt. Misschien lunch jij wel snel achter de computer of gebruik je de pauze om te netflixxen. Veel beter is het natuurlijk om een rondje te wandelen in de pauze.

Omdat wij een hondje hebben en mijn man vaak op kantoor werkt, moet ik automatisch met de lunch naar buiten om de hond uit te laten. Maar waar ik vroeger een snel rondje liep van 10 minuten, loop ik tegenwoordig bijna altijd een rondje van een half uur.

De beweging is niet alleen goed als je de hele dag thuis zit, maar een wandeling werkt ook nog eens stressverlagend.

3. Installeer een app die ervoor zorgt dat je voldoende pauze neemt

Als je geen collega’s om je heen hebt dan is de kans groot dat je onvoldoende pauze neemt en te lang doorwerkt. Installeer daarom eens een app op je mobiel of computer die je waarschuwt wanneer het tijd is om pauze te nemen.

Zelf heb ik de Be Focused app geïnstalleerd. Na elke 25 minuten krijg ik een melding om 5 minuten pauze te nemen. En na 4 keer een sessie moet ik minimaal 15 minuten pauze nemen.

Deze app helpt mij niet te lang door te werken en voldoende pauze te nemen. En in de pauzes zorg ik er dan voor dat ik niet blijf zitten om social media te bekijken (nou ja, soms wel…), maar dat ik even een klein stukje loop en beweeg.

4. Beltijd is wandeltijd

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig bel tijdens mijn werk. Gelukkig maar, want ik heb een hekel aan bellen.

Maar als jij veel belt tijdens werkuren en daarbij niet achter de computer hoeft te zitten, waarom zou je er dan op dat soort momenten niet voor zorgen dat je extra beweging krijgt?

Je kunt tijdens een belafspraak prima actief zijn door te wandelen. Sta dus eens op en wandel een rondje, in plaats van te blijven zitten op die stoel.

5. Sluit de werkdag af met een wandeling

Ook aan het einde van de werkdag kan je prima een stukje wandelen of fietsen. Ik vind het zelf heerlijk om zo de werkdag echt af te sluiten en alle zaken die spelen los te laten.

Als ik na het werk meteen ga zitten dan is er niet echt en overgang tussen werk en privé en is de kans groot dat ik het werk niet echt los laat. Maar door eerst een rondje te wandelen kan je de werkdag ook echt afsluiten.

Leer jezelf dus een nieuwe routine aan en loop direct naar buiten nadat je je computer afsluit.

6. Overweeg een sta bureau

Je hoeft natuurlijk niet de hele dag te zitten achter je bureau. Je kunt ook prima staand werken achter een hoger bureau. Je hebt verschillende (simpele) bureauverhogers, waardoor jij ook staand kan werken achter je bureau.

In het verleden heb ik ook regelmatig gewerkt achter een stabureau. Het is best pittig om staand te werken, maar heel goed voor je rug en lijf.

Omdat ik overstapte van een laptop naar een computer was het stabureau niet meer geschikt, maar wie weet kijk ik in de toekomst weer eens naar een alternatief.

Hoe zorg jij voor voldoende beweging als je de hele dag achter de computer zit?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.