Ben jij op zoek naar interessante podcasts met het thema zelfzorg? Ik heb de 5 beste podcasts over zelfzorg voor je op een rij gezet.

Deze podcasts gaan in de breedste zin van het woord over goed voor jezelf zorgen: niet alleen zelfontwikkeling en spirituele thema’s komen aan bod, maar de meeste podcasts nodigen diverse gasten met een holistische kijk op het leven uit.

Met leefstijl als leidraad worden thema’s als voeding, gezondheid, psyche en meer besproken. Als jij meer wilt leren over goed voor jezelf zorgen dan zijn deze podcasts een aanrader.

Ik luister deze podcasts regelmatig tijdens een wandeling of net voordat ik ga slapen. Dankzij deze podcasts leer ik elke keer weer bij over zelfzorg en belangrijker nog, het is ook een goede stimulans om nog beter voor mijzelf te zorgen.

Dit zijn mijn favoriete podcasts over zelfzorg:

1. OERsterk

OERsterk is niet alleen een hele interessante podcasts, maar het is een leefstijlplatform voor een vitaler leven.

Drs. Richard de Leth interviewt elke 2 weken een inspirerende gast die past bij de missie van OERsterk: ieder mens de juiste kennis en vaardigheden bieden voor een optimale zelfzorg. Dit kunnen experts en pioniers zijn op allerlei gebieden. Denk bijvoorbeeld aan artsen die willen inzetten op preventie en gezonde leefstijl i.p.v. medicatie, experts in trauma-behandeling, meditatie, voeding en nog veel meer.

Wat ik zo prettig vind aan deze podcast is dat Richard een hele fijne manier van interviewen heeft en de gast uitgebreid zijn verhaal laat doen. De interviews zijn vaak praktisch, feitelijk en minder ‘zweverig’ dan een aantal andere podcasts. Zeker als je nog wat sceptisch bent over het thema leefstijl dan is dit een hele fijne podcast om mee te beginnen.

Op de website van OERsterk vind je nog veel meer tools die helpen bij een gezonder leven, zoals gezondheidstesten, masterclasses, blogs en meer.

Beluister de podcast hier.

2. Leven Zonder Stress

Leven Zonder Stress is de podcast van Patrick Kicken (oud-dj). In de wekelijkse podcast interviewt hij elke week een andere gast over thema’s als stress, geluk, liefde, ego, depressie, zingeving en meer.

Elke week is er een andere auteur, coach of expert te gast om over één van deze onderwerpen te praten. Wat zo prettig is aan deze podcast is dat Patrick heel open is over zijn eigen gevoelens en worstelingen, waardoor de gesprekken heel open en toegankelijk zijn. Dit maakt dat de gesprekken echt bij je binnen komen en je je hier heel goed in kunt inleven.

Beluister de podcast hier.

3. KUKURU

In KUKURU interviewt Giel Beelen elke week een gast over zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ook hier gaan de onderwerpen over thema’s als voeding, beweging, ademhaling, ontspanning en meer. De gesprekken zijn persoonlijk, diepzinnig en zetten je aan het denken.

Misschien denk je nu, twee dj’s en twee podcasts: lijkt dit niet erg op elkaar? De thema’s van KUKURU zijn redelijk vergelijkbaar met de podcast Leven Zonder Stress, maar natuurlijk zijn het elke keer wel andere gasten. En de interviewstijl van Giel is ook anders dan de stijl van Patrick en daardoor krijg je hele andere gesprekken. Ook zijn de thema’s soms (maar niet altijd) net wat spiritueler.

Beide podcasts zijn een aanrader als je bewuster wilt leven, probeer ze zeker allebei een keer.

Beluister de podcast hier.

4. Holistisch leven

De podcast Holistisch leven is samenwerking tussen ZoMa Opleidingen en Marjolein Berendsen. Als je meer wilt leren over holistisch leven en een andere leefstijl dan is dit een hele fijne podcast.

Bij holistisch leven wordt ervan uitgegaan dat alles één geheel is. Heel simpel gezegd zijn lichaam, geest, sociaal en spiritueel met elkaar verbonden, maar het gaat nog veel verder dan dit.

In de podcast Holistisch leven gaat Marjolein in gesprek met gasten en trainers om je meer te leren over holistisch leven. Wat zo fijn is is dat er in de podcasts ook oefeningen en opdrachten besproken worden, zodat je zelf ook praktisch aan de slag kan.

Beluister de podcast hier.

5. De Ayuerveda Podcast

Ayuerveda is een oude geneeskunde uit India, die op een holistische manier naar het lichaam kijkt met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Voeding is een belangrijk aspect bij Ayerveda, maar ook bewustzijn, rituelen, rust en omgeving spelen een belangrijke rol.

In de Ayerveda Podcast delen Marleen en Cielke hun zoektocht in deze leefwijze. Ze delen heel veel waardevolle kennis en laten experts aan het woord die nog meer tips voor een gezonder en gelukkiger leven met je delen.

Beluister de podcast hier.

Het fijne aan deze podcasts is dat je niet elke aflevering hoeft te luisteren. Soms spreekt een gast of onderwerp mij minder aan en deze sla ik dan heel eenvoudig over. Bij de eerste 4 podcast maakt het niet uit bij welke aflevering je begint en kan je gewoon onderwerpen selecteren die je zelf interessant vindt.

Bij de Ayerveda Podcast kan het wel handig zijn om met de eerste afleveringen te beginnen. Het is namelijk handig om de basis van Ayerveda te begrijpen voor veel van de latere afleveringen.

tips podcasts

Kijk welke podcast je het meest aanspreekt en begin met luisteren naar de onderwerpen waar jij nu het meest behoefte aan hebt. Bij mij verschilt dit ook per periode. Nu luister ik bijvoorbeeld vooral naar de OERsterk podcast, maar over een maandje kan dat zomaar weer anders zijn en kies ik misschien wel één van de andere podcast uit.

Heb jij nog een aanrader voor een podcast met het thema zelfzorg? Leuk als je dit in de comments deelt!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.