Negatieve gedachten hebben we allemaal weleens en dat is op zich niet erg. Maar wanneer jij in deze negatieve gedachtes blijft hangen, dan kan je hier veel last van hebben. En niet alleen jij, waarschijnlijk ben je ook niet de gezelligste thuis als je in deze gedachtes blijft hangen.
Beter is het dus om wat aan die negatieve gedachten te doen. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is, maar geloof mij: oefening baart kunst! Ik was vroeger een doemdenker en een echte piekeraar.
Tegenwoordig kan ik negatieve gedachtes en stress veel beter loslaten. Ik sta daardoor meer mindfull in het leven en kan meer genieten van het moment. En nog belangrijker: ik heb minder last van gezondheidsklachten, omdat ik minder stress ervaar.
Ik deel graag mijn tips hoe het mij lukt om negatieve gedachtes beter los te laten.
1.Vervang negatieve gedachten voor een positieve
Deze tip klinkt misschien makkelijker dan het is, maar door negatieve gedachten te vervangen voor positieve gedachten, ervaar je echt minder stress.
Als je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, ga je hier bewust een positieve gedachte tegenover zetten. Stel er is gedoe in de familie en je blijft hierover malen in je hoofd. Elke keer dat je merkt dat je hier aan denkt, ga je vanaf nu bewust aan een positief moment denken. Bijvoorbeeld een herinnering aan een romantische date met je partner, een gezellig uitstapje met je zus of de eerste stapjes van je kind.
Herhaal dit keer op keer tot je rustiger wordt. Merk ook vooral op wat er in je lichaam gebeurt. In plaats van spanning en stress ervaar je, als het goed is, op de momenten dat je aan iets positiefs denkt vrede en liefde.
Hoe vaker je deze tip toepast, hoe makkelijker dit gaat. Het is daarom goed deze oefening regelmatig te doen, ook wanneer je niet zo gestresst bent. Door een negatieve gedachte af te wisselen met een positieve gedachte en bewust op te merken wat er in je lichaam veranderd, weet je hoe je dit ook in kunt zetten wanneer je gestresst bent.
Als je deze oefening eenmaal beter onder de knie hebt, kan je op momenten dat je een negatieve mindset hebt hier makkelijker wat aan doen. Je weet nu dat je deze negatieve gedachtes kunt vervangen voor positieve gedachtes en zo weer minder stress kunt ervaren.
2. Affirmaties
Positieve affirmaties kunnen helpen als je onrust in je hoofd ervaart. Je doorbreekt als het ware de negatieve gedachtes, door een positieve draai aan je gedachtes te geven.
Deze oefening lijkt wel een beetje op de vorige oefening, alleen nu denk je niet terug aan een gebeurtenis. In plaats daarvan leer je met affirmaties op een positieve manier naar jezelf, je gezondheid en je omgeving te kijken.
In meditatie apps en op Spotify kan je veel affirmaties vinden. Zelf vind ik het prettig om op deze manier ondersteunt te worden bij mijn affirmaties.
Maar je kunt natuurlijk ook je eigen affirmaties gebruiken. Dit zijn een aantal affirmaties die helpen om negatieve gedachtes om te buigen naar een positieve mindset:
- Ik ben gelukkig;
- Ik ben krachtig;
- Ik ben dankbaar voor deze dag;
- Ik vertrouw in mijzelf en in het proces;
- Ik voel mij veilig en geliefd;
- Ik accepteer mijzelf zoals ik ben;
- Ik ben ontspannen;
- Ik focus mij op het positieve;
Maar let op, alleen maar affirmaties opzeggen wanneer je heel gefrustreerd bent helpt waarschijnlijk niet. Het is namelijk belangrijk dat je ook gelooft wat je zegt. In het begin is dit misschien wat lastig, maar hoe vaker je dit herhaalt, hoe makkelijker dit wordt. Daarom is het belangrijk om (bijna) dagelijks 5 minuten tijd te nemen voor affirmaties. Zo herprogrammeer je als het ware je eigen mindset.
Als je meer inspiratie zoekt voor positieve affirmaties dan is dit boekje vol positieve quotes ook een aanrader!
Koop direct bij:
3. Neem een adempauze
Als je in een negatieve mindset zit heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om te mediteren. De kans is groot dat je teveel frustratie hiervoor ervaart.
Toch is er 1 ademhalingsoefening die mij keer op keer helpt om te stoppen met malen en mij uit de stressmodus helpt. Deze ademhalingsoefening heet dan ook niet voor niets ‘loslaten van stress’ in de mediation moments app.
Een paar minuten deze ademhalingsoefening toepassen helpt al bij het verlagen van stress en het verminderen van negatieve gedachtes. Je kunt een begeleide meditatie doen, maar deze ademhalingsoefening kan je ook heel makkelijk zelf doen.
Ga eerst rustig zitten. Ben je op het werk of een drukke plek? Zelfs op het toilet kan je waarschijnlijk wel een paar minuten rust vinden.
De oefening werkt als volgt: adem in voor vier tellen, houd vast voor vier tellen, adem uit voor vier tellen en houd nogmaals vast voor vier tellen. Herhaal dit tot je je weer rustiger voelt.
4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Als je veel negatieve gedachtes hebt, dan lijkt er wel of er niks goed gaat in het leven en alles *** is. Toch is er altijd wel iets positiefs te ontdekken en is er iets in je leven om dankbaar voor te zijn.
Door meer te focussen op het positieve, en waar je dankbaar voor bent, kan je uit de negatieve sleur komen. Zeker als je deze oefening vaker herhaalt, wordt dit makkelijker. In eerste instantie zal je bewust meer op het positieve gaan focussen, maar na verloop van tijd wordt dit een automatisme en zal je ook onbewust dankbaarder in het leven komen te staan.
Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, bijvoorbeeld:
- De zon die elke dag weer opkomt;
- Je partner of vrienden die voor je klaar staan;
- Een dak boven je hoofd;
- De eerste kop koffie of thee in de ochtend;
- Je huisdier die je onvoorwaardelijke liefde geeft;
- Vakantie;
- Het bewaken van je eigen grenzen;
- De bus die precies op tijd was;
- De buurman die vriendelijk groette.
Als je dankbaarder in het leven staat ervaar je minder stress, kan je beter omgaan met tegenslagen en kunnen gevoelens van angst en depressie verminderen.
Koop direct bij:
5. Omarm jezelf
Als je vaak geneigd bent tot negatieve gedachtes, dan kan wat zelfliefde geen kwaad. Grote kans dat je vaak te streng bent voor jezelf, heel perfectionistisch bent en niet goed bent in complimenten in ontvangst nemen.
Het kan ook een diepere oorzaak hebben en dan is het goed om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb zelf bijvoorbeeld een tekort aan oxytocine (het knuffelhormoon), waardoor ik extra gevoelig ben voor negatieve gedachtes.
Maar gelukkig kan je hier aan werken, o.a. door letterlijk jezelf te knuffelen! Het klinkt misschien wat zweverig, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het echt werkt. Door jezelf zacht te strelen, bijvoorbeeld over je armen of gezicht, geef je letterlijk liefde aan jezelf. Dit helpt je relaxter in het leven te staan, waardoor je minder snel last hebt van negatieve gedachtes.
Ik pas deze oefening zelf sinds een aantal maanden een paar keer per week toe en merk dat ik hierdoor letterlijk minder spanning ervaar, wat weer zorgt voor minder negatieve gedachtes.
6. Lees boek of luister podcast
Misschien is de vorige opdracht (nog) te zweverig voor je. Gelukkig zijn er ook heel wat praktische tips die je helpen minder negatief te denken.
Zelf lees ik graag boeken over zelfontwikkeling of luister ik naar podcasts met thema’s over zelfliefde, gezondheid, mentale gezondheid en spiritualiteit. Al eerder deelde ik een aantal van mijn favoriete podcasts over deze thema’s op de blog.
Door actief met deze thema’s aan de slag te gaan, wordt je je meer bewust van je negatieve gedachtes, wat voor (negatieve) impact dit heeft op je lijf en gezondheid en leer je handige tools om hier wat aan te doen. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken, maar er zijn zoveel boeken en podcasts over dit thema waardoor je altijd wel iets kan vinden wat bij je past.
Koop direct bij:
7. Schreeuw het uit
Soms voel je je zo gefrustreerd en heb je zoveel last van negatieve gedachtes, dat er eigenlijk maar 1 ding helpt: schreeuw het uit! Dit kan enorm opluchten, omdat je zo heel wat spanning loslaat. Als je bang bent dat iemand je hoort, kan je natuurlijk ook in een kussen schreeuwen.
Wist je dat veel spanning wordt vastgehouden in de keel? Door het uit te schreeuwen laat je letterlijk wat van die spanning los.
Andere manieren om de spanning los te laten kunnen natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan:
- even flink uithuilen;
- losgaan op een boksbal;
- hardlopen, fietsen of een andere cardiosport;
- of juist even iets waar je heel erg rustig van wordt zoals yoga.
Als je altijd negatief denkt dan zal je niet van de één op andere dag positief in het leven staan. Maar geloof mij, als je deze tips regelmatig toepast dan helpen ze echt.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Geef een reactie