Ik kan iedereen aanraden om elke dag te wandelen! Elke dag? Ja elke dag! Op 1 januari vorig jaar besloot ik dat ik voortaan elke dag 10.000 stappen wilde lopen. Nu is dit niet elke dag gelukt, maar wel bijna elke dag. Ik merkte al snel dat wandelen heel goed voor mij is, dus dit maakte het ook makkelijk om vol te houden.

Heb jij nog wat motivatie nodig om elke dag te wandelen? Bekijk dan deze 6 redenen waarom wandelen zo goed voor je is.

6 voordelen van wandelen

Wandelen helpt je om fit te blijven

Wandelen houdt je in beweging. En in beweging blijven is goed voor je conditie. Door actief te wandelen verbrandt je calorieën. Ter vergelijking: in 2020 liep ik gemiddeld 6.800 stappen per dag, in 2021 10.080. in 2020 verbrandde ik gemiddeld 2.060 calorieën op een dag, in 2021 2.320.

Dat zijn 260 calorieën per dag meer. Op jaarbasis zijn dat ruim 90.000 calorieën! Simpelweg door elke dag een stukje te wandelen. Als ik niet zo’n snoepkont zou zijn had ik al heel wat kilo hierdoor kwijt kunnen zijn.

Duizelt het jou om elke dag te wandelen? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Bekijk dan mijn tips om elke dag 10.000 stappen te zetten.

Al deze feitjes weet ik trouwens dankzij mijn smartwatch. Mijn smartwatch is een grote stok achter de deur voor mij om fitter te leven. Naast deze handige data laat hij je ook precies zien hoe je geslapen hebt, wat je hartslag is en meer.

Als ik een tijdje wat ongezonder leef dan zie ik dankzij de smartwatch direct wat voor invloed dit heeft op mijn gezondheid. Een goede motivatie om dan toch weer actiever te zijn!

Met wandelen maak je je hoofd leeg

Regelmatig ben ik aan het einde van een werkdag gestresst en moe. De neiging om op de bank te ploffen en er niet meer af te komen is groot. Maar surprise, surprise, daar ga ik mij meestal niet beter door voelen.

Van een rondje wandelen wel. Vaak wandel ik met de hond een rondje van een half uur waar ik mij al stukken beter door voel. Ik kan de werkdag even achter mij laten en kom een stuk energieker terug.

Soms heb ik ook behoefte aan meer en wandel ik gerust een uurtje in mijn eentje. Podcast op en gaan, heerlijk vind ik dat!

Wandelen zorgt voor afleiding

Niet alleen maak je met wandelen je hoofd leeg, het zorgt ook voor afleiding. Ik wil bijvoorbeeld graag afvallen en het gebeurt regelmatig dat ik enorme zin heb om te snoepen. Op de bank gaan zitten wachten tot dat gevoel weggaat helpt vaak niet, afleiding wel.

En wandelen is dan een hele goede afleiding, want daar verbrandt je meteen extra calorieën mee.

Zie jij ergens als een berg tegenop? Mag jij niet snoepen / roken / drinken of iets anders ongezonds van jezelf? Loop dan eens een blokje om, wedden dat dat gevoel vanzelf verdwijnt!

Wandelen is goed voor je gezondheid

Wandelen maakt je fysiek en mentaal gezonder. Eigenlijk heb je dat hier al kunnen lezen, maar wist je dat wandelen ook goed is voor je hart en longen? En dat het helpt tegen depressiviteit?

Zo zijn er nog meer voordelen voor je gezondheid die wetenschappelijk zijn aangetoond.

Dus waar wacht je nog op? Vind je het lastig om te starten met wandelen? Bijvoorbeeld omdat je niet lekker in je vel zit? Denk dan eens aan een wandelcoach bij burn-out om je op weg te helpen.

Buitenlucht is goed voor je

Niet alleen is bewegen goed voor je, ook de buitenlucht is goed voor je. Oké, als het de hele dag heel hard regent wil ik nog wel eens een rondje overslaan. Maar na een jaar lang 10.000 stappen per dag gezet te hebben kan ik je vertellen dat dit soort dagen op twee handen te tellen zijn.

Bijna elke dag is er wel een mogelijkheid om een (relatief) droog een rondje te wandelen.

De buitenlucht is een stuk gezonder dan de lucht in huis, dus daarom is het belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen. Ook krijg je dankzij het zonlicht voldoende vitamine D, wat weer goed voor je gezondheid is.

voordelen wandelen

Voldoende buitenlucht is ook goed voor je bioritme, wat weer goed is om ’s nachts beter te slapen.

En als je kan wandelen in de natuur dan is dat helemaal goed, vooral voor je mentale gezondheid.

Zelf woon ik aan de rand van het centrum en daarom heb ik niet elke dag de mogelijkheid om in de natuur te wandelen. Maar als je vaak genoeg wandelt dan vind je vanzelf mooie gebieden en rustige stukken bij jou in de buurt waar je ook de voordelen van het wandelen kan ervaren.

En probeer als het even kan toch regelmatig die natuur op te zoeken, want dat is het allerbeste voor je.

Wandelen maakt blij

Ik kom zelden chagrijnig thuis van een rondje wandelen. En als dat wel een keer zo is, dan komt dat door één of andere malloot op straat. Dat ik nooit chagrijnig word van wandelen is niet zo gek, want wandelen heeft alleen maar voordelen voor je gezondheid en brein.

Ben je chagrijnig? Verdrietig? Of heb je zin om alle spullen tegen de muur aan te gooien? Ga dan eens een blokje wandelen en je zult zien dat je dit gevoel al snel kunt loslaten.

Zelf wandel ik het liefst alleen, maar zo nu en dan ga ik met mijn man wandelen. De beste gesprekken hebben we tijdens het wandelen, want dan heb je alle tijd en aandacht voor elkaar. Ook met vriendinnen kom ik zo tot veel betere gesprekken dan tijdens een bezoekje of lunch.

Maar om je hoofd echt leeg te maken vind ik het zelf het prettigst om alleen te wandelen. Saai? Nee, echt niet. Bij langere wandelingen zet ik soms een podcast op, maar dit is absoluut niet nodig. Er is zoveel moois te zijn en het is ook heerlijk om gewoon even niks te hoeven.

Zoek je nog inspiratie voor leuke wandelroutes? Met deze app is er altijd wel een mooie wandelroute bij jou in de buurt. Pak je het liever wat sportiever aan? Dan is beginnen met hardlopen misschien wel wat voor jou.

Wandel jij ook graag? En wat is het belangrijkste voordeel voor jou?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.