Een goed begin is het halve werk. Met een ochtendroutine start je de dag voortvarend en haal je veel meer uit je dag. Met een ochtendroutine leer je jezelf positieve gewoontes aan. Als je de dag positief begint is de kans groot dat je dit gevoel weet vast te houden de rest van de dag.

Ik weet dat er mensen zijn met ochtendroutines als eerst een koude douche nemen, om 4 uur ’s nachts al beginnen met werken of lezen in een boek over persoonlijke ontwikkeling.

Voor mij werken dit soort dingen niet, maar ik heb mijzelf wel een aantal gewoontes aangeleerd waarbij ik tijd heb om stil te staan bij de dag en rustig op te starten.

Ik deel graag mijn ochtendroutine om je te inspireren om de dag goed en positief te beginnen.

Rustig wakker worden

Ik kan er niet goed tegen als ik vanuit een diepe slaap wakker word van het geluid van de wekker. Daarom gebruik ik al jaren een wake up light wekker.

Een half uur voor de wekker afgaat gaat de lamp van de wekker langzaam aan. Eerst van subtiel rood licht, langzaam naar feller wit licht. Precies hoe de zon langzaam aan de horizon verschijnt.

Deze wekker zorgt ervoor dat ik langzaam uit mijn diepe slaap wakker word. En niet abrupt, zoals bij een wekker met geluid. Zo word ik rustig wakker en lukt het mij veel beter om op te staan.

Mediteren

Ik begin mijn ochtendroutine met een meditatie. Gewoon, vanuit bed. Dit zorgt ervoor dat ik niet gehaast aan de dag begin, maar even stil kan staan bij mijzelf en mijn gevoel.

Om ervoor te zorgen dat de meditatie niet stiekem een manier is om verder te snoozen zorg ik ervoor dat ik elke keer een andere meditatie uitkies. Ik gebruik diverse meditatie-apps. Eerder deelde ik al dit overzicht met fijne meditatie apps.

Gezond ontbijt

Na de meditatie zorg ik eerst voor een gezond ontbijt. Sommige ontbijtjes, die meer tijd kosten, maak ik al in het weekend of de avond ervoor. Door bewust voor een gezond ontbijt te kiezen begin ik de dag goed, maar zet ik ook een intentie om de rest van de dag ook gezond te eten.

Vind jij het lastig om gezond te ontbijten? Bekijk dan deze inspiratie voor gezonde ontbijtjes.

Een korte wandeling

Na het ontbijt maak ik een korte wandeling. Onder dit ritueel kan ik niet uit, want de hond moet naar buiten. Maar ook zonder hond zou ik de tijd nemen voor een korte wandeling van 10 a 15 minuten.

Omdat ik vanuit huis werk heb ik geen reistijd naar mijn werk. Het gevaar bestaat dat ik na mijn ontbijt direct aan het werk ga en dit terwijl frisse lucht zo belangrijk is.

Daarom is een korte wandeling zo’n goed idee. Uit die wandeling probeer ik altijd iets moois te halen. Ik kijk met aandacht naar de opkomende zon, luister goed naar fluitende vogeltjes of kijk om mij heen naar mooie gebouwen.

Zo ben ik uit mijn hoofd en met aandacht bezig met de dingen om mij heen.

Schoonmaken

Grote kans dat je schoonmaken niet verwacht in dit lijstje. Toch hoort schoonmaken standaard bij mijn ochtendritueel. Elke ochtend neem ik zo’n 15 a 30 minuten de tijd voor het schoonmaken van het huis.

Deels omdat ik weet dat ik er na werktijd geen zin / energie meer voor heb. Maar ook omdat je van schoonmaken direct resultaat ziet en dat voelt goed. Ik ben altijd trots als ik weer iets heb schoongemaakt en het is heerlijk om zo de dag te beginnen.

Maar ik kies bewust wel voor makkelijke klussen die niet teveel tijd kosten. De rest wacht wel tot het weekend, wanneer ik meer tijd heb.

Intentiekaart trekken

Al eerder deelde ik dat ik elke dag een intentiekaart trek. Nu, 1,5 jaar later doe ik dat nog steeds. Voor ik aan het werk ga neem ik hier altijd een paar minuten de tijd voor.

Door de tijd te nemen een kaart te trekken neem ik even tijd voor mijzelf in plaats van gejaagd aan de dag te beginnen. De kaart leg ik altijd voor het beeldscherm van de computer neer, zodat ik gedurende de dag aan de intentie denk. Bijvoorbeeld om vaker rust te nemen, dankbaar te zijn voor wat er is of om meer vertrouwen in mijzelf te hebben.

Dit helpt mij echt om meer stil te staan bij mijzelf in plaats van altijd maar door te rennen.

ochtendroutine

To do lijstje maken

Aan het einde van mijn ochtendroutine is het toch echt tijd om aan het werk te gaan. Voor ik begin met werken neem ik de tijd om een to do lijstje voor de dag te maken.

Ik heb een handige planner waarop ik mijn afspraken voor de dag noteer. In de tijdvlakken die over zijn verdeel ik dan de rest van mijn werktaken.

Zo heb ik een goed overzicht van wat ik de rest van de dag moet doen en kan ik rustig aan mijn werkdag beginnen.

Dit is mijn ochtendroutine. Heb jij ook een vast ochtendroutine? En hoe begin jij het liefst de dag?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.