Wist je dat intern linken op je blog enorm belangrijk is? In dit artikel leg ik je uit waarom interne links zo belangrijk zijn en deel ik twee handige plugins die jou helpen om meer interne links te plaatsen.

Een interne link is een link op een website waarbij je kunt doorklikken naar een andere pagina of blogpost op dezelfde website. Regelmatig interne links plaatsen is belangrijk, bijvoorbeeld voor de vindbaarheid in Google, maar ook om bezoekers langer op je website te houden.

Ik vertel je hier graag meer over.

Intern linken voor de vindbaarheid in Google

Door intern te linken help je Google om beter te begrijpen waar je site over gaat en dit helpt je weer bij de vindbaarheid in Google. Ik schrijf bijvoorbeeld vaker over bloggen, bijvoorbeeld over beginnen met bloggen en geld verdienen met bloggen.

Door hier in dit artikel interne links naar te plaatsen laat ik aan Google zien dat er een verband is tussen deze artikelen. Hierdoor snapt Google dat ik vaker over dit soort onderwerpen schrijf. Dit is één van de vele punten in het algoritme waarop Google bepaald hoe hoog je in de zoekresultaten getoond wordt.

Daarnaast geef je door intern te linken ook aan Google door welke pagina’s op je website heel belangrijk voor je zijn. Als jij bijvoorbeeld in elk relevant artikel een interne link plaatst naar een artikel, bijvoorbeeld waarom verschillende inkomstenbronnen als blogger belangrijk zijn, dan geef je steeds een beetje (interne) autoriteit aan deze pagina.

Google zal hierdoor begrijpen dat deze pagina één van de belangrijkste pagina’s op je website is en dit kan ook weer een beetje helpen in jouw positie in de zoekmachine.

Natuurlijk is er nog veel meer belangrijk om in de top 3 van de zoekresultaten terecht te komen, maar interne links naar relevante pagina’s plaatsen is zeker iets wat helpt.

Met intern linken help je je lezers

Niet alleen is het belangrijk om intern te linken voor Google, maar ook voor je lezers. Je hebt vast wel meer artikelen geschreven die gerelateerd zijn aan het onderwerp waarover je nu schrijft. Grote kans dat deze artikelen ook interessant zijn voor jouw lezers om te lezen.

Door hier intern naar te linken informeer je de bezoekers van je website dat er meer interessante artikelen op je website staan.

Zo vind je het misschien ook wel interessant om te lezen over hoe vaak je moet bloggen om hier geld mee te kunnen verdienen of hoeveel woorden er in een blogpost moeten staan.

Omdat ik nu een interne link naar deze artikelen plaats weet je dat hier meer over kan lezen. Had ik hier geen interne link naar geplaatst dan is de kans heel klein dat je deze artikelen zou lezen.

Met deze interne links help je niet alleen je lezers, maar het is ook nog eens goed voor je blog. Hoe langer je lezers weet vast te houden op je website, hoe groter de kans dat ze meer van je willen weten en je gaan volgen op social media of zich abonneren op een nieuwsbrief.

En daar heb je het meest aan. Eenmalige bezoekers via Google of Pinterest zijn fijn, terugkerende bezoekers en fans zijn nog fijner.

Met intern linken controleer je hoe relevant een onderwerp is

Als je blogt omdat je meer bezoekers op je website wilt en hoger in de zoekresultaten van Google wilt komen, dan is het steeds belangrijker geworden om een niche website te beginnen. Als gevestigde website lukt het nog wel om hoog in de zoekresultaten van Google te komen, maar als nieuwe website is dat steeds lastiger.

Eén van de manieren om sneller hoger in de zoekresultaten te komen is een niche website beginnen. Niet, zoals ik hier doe, over allerlei onderwerpen schrijven, maar één specifiek onderwerp om over te schrijven. Bijvoorbeeld een blog enkel over kamerplanten of over beddengoed.

Voor mij persoonlijk is de lol er snel af als ik zo specifiek zou moeten schrijven, maar er zijn veel commerciële tekstschrijvers die dit prima vinden en dit soort websites beginnen. En regelmatig met succes en goede resultaten in de zoekmachines.

Stel, je begint zo’n niche website. En je schrijft een artikel en komt erachter dat je geen enkele interne link kunt plaatsen. Dan doe je waarschijnlijk iets verkeerd en past het onderwerp niet bij je blog.

Ook als je een algemenere blog hebt en graag met een artikel hoger in de zoekmachine wilt komen kan je op deze manier testen hoe relevant het onderwerp is. Kan je maar weinig interne links kwijt? Maar wil je wel graag echt wat met dit onderwerp? Zorg er dan voor dat je meer artikelen gerelateerd aan dit onderwerp kunt schrijven.

Zo kan je later alsnog intern linken naar deze blogpost.

Plugins om interne links te plaatsen

Zeker als je veel artikelen op je website hebt is het lastig om elk artikel te herinneren en te weten wanneer je naar welk artikel kunt linken. Gelukkig zijn er ook een aantal plugins die het intern linken een stuk makkelijker maken.

Op mijn interieurwebsite gebruik ik zelf de premium plugin van Yoast. De premium plugin geeft automatisch link suggesties. Zo hoef jij niet al je artikel te doorlopen om te kijken welk artikel relevant is. Dit bespaard een hoop tijd en hierdoor wordt het een stuk makkelijker om intern te linken.

interne link suggesties yoast

Een andere plugin om makkelijk intern mee te linken is Link Whisper. Je kunt hiermee zelfs automatisch intern linken door dit eenmalig in te stellen. Daarna doet de plugin het werk voor jou.

Stel ik voer in de plugin het keywoord ‘interne link’ met de url van deze pagina in. Zodra ik dan in een ander artikel de woorden interne link typ dan wordt er automatisch een link naar deze blogpost geplaatst.

Nu weet je waarom intern linken zo belangrijk is en hoe je dit kan aanpakken.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.