Volg jij een aantal succesvolle bloggers die jou inspireren? Wil je graag net zo succesvol worden als deze bloggers? Je hebt natuurlijk nooit garantie dat je net zo succesvol wordt als deze bloggers, maar door goed te kijken hoe deze bloggers te werk gaan kan je er heel veel van leren.

En met goed kijken bedoel ik niet het kopiëren van de blogartikelen. Dat is namelijk niet wat jou succes gaat brengen. Concurreren op precies hetzelfde onderwerp met iemand die al een hele sterke blog heeft is namelijk heel erg lastig. Daarnaast vind je zo niet je eigen blogstijl en prikken volgers hier vroeg of laat doorheen.

Zelf maak ik het ook af en toe mee dat (beginnende) bloggers wel heel veel onderwerpen hebben die precies hetzelfde zijn als waar ik eerder over heb geschreven. En ook spreek ik regelmatig collega’s die hetzelfde ervaren.

Het is niet meer dan logisch dat je soms ongeveer eenzelfde blogartikel tegenkomt, er is nou eenmaal heel veel informatie online te vinden. Maar bij sommige bloggers ligt het er wel heel dik bovenop dat ze een copycat zijn.

Ik weet dan nooit zo goed hoe ik mij moet voelen. Deels erger ik mij, omdat ik zelf hard mijn best doe originele onderwerpen te bedenken en het dan frusterend is als je bij een blogger keer op keer hetzelfde onderwerp ziet. Tegenwoordig probeer ik het vooral als compliment te zien, omdat andere bloggers zich laten inspireren door mij.

Tegelijkertijd besef ik mij dat deze bloggers wel een kans laten liggen. Het (bijna) letterlijk kopiëren van blogs is namelijk niet de manier om succesvol te worden als blogger. Je leert veel meer als je kijkt naar hoe een blog in elkaar zit en deze structuur op je eigen blog toepast met onderwerpen die echt bij jou passen.

Wat kan je nou leren van succesvolle bloggers? Ik geef graag een aantal tips.

Dit kan je leren van succesvolle bloggers

Er zijn een aantal dingen die je kunt leren van succesvolle blogs en kunt toepassen op je eigen blog. Een succesvolle blog is niet succesvol door slechts 1 ding, maar tientallen punten bij elkaar maken het succes van deze blog.

Het lastige is dat wat voor de een werkt, bij de ander niet hoeft te werken. Daarom is het altijd een trial en error om te kijken wat bij jou wel werkt. Test verschillende dingen uit en kijk wat voor jou werkt.

Op deze punten kan je letten bij succesvolle blogs:

 • Hoe lang is een artikel? Vergelijk verschillende artikelen met elkaar. Het kan bijvoorbeeld dat een informatief artikel langer is dan een review artikel. De lengte van een artikel is één van de punten die van invloed is op de ranking in Google. Dat wil trouwens niet zeggen dat als jij dan een langer artikel schrijft dan je concurrent dat je daarmee automatisch hoger scoort.
 • Hoeveel afbeeldingen staan er in een artikel?
 • Welke titels worden er gebruikt voor een blogpost? Zit er structuur in de titels en wat kan ik hiervan leren?
 • Hoeveel tussenkopjes worden er gebruikt in de tekst?
 • Hoe vaak publiceert de blogger een nieuwe blog?
 • Waar wordt de blog gedeeld? Bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest.
 • Heeft de blogger ook een nieuwsbrief? Hoe vaak wordt deze verstuurd? En wat doet de blogger om nieuwe abonnees te krijgen?
 • Over welke categorieën blogt de blogger? Is het een niche site of een algemene blog?
 • Hoe ziet de site structuur eruit?
 • Kan je zien op welke manieren de blogger geld verdiend met bloggen? Is dat met het promoten van producten, linkbuilding, affiliate marketing of één van de andere manieren om geld te verdienen met bloggen?
 • Wat is de schrijfstijl van de blogger?
 • Laat de blogger zichzelf zien? Of is het juist een anonieme blog?

Door op deze punten te letten kan je al heel veel leren van de blog. Ook dit overzicht voor het analyseren van een blog is heel erg handig.

Vergeet niet dat je maar het topje van de ijsberg ziet door de blog te analyseren. Als ik kijk naar mijn eigen blog dan gebeurt het grootste gedeelte van mijn werk aan de achterzijde, iets wat niet zichtbaar is voor de meeste mensen. Daarom hebben de copycats meestal geen succes met het kopiëren van mijn blogs, omdat ze niet zien wat ik aan de achterkant deel.

Toch kan je, zeker als beginnende blogger, al heel wat leren door naar de blogs van succesvolle bloggers te kijken.

Daarnaast kan je door het volgen van cursussen en coaching nog meer leren over hoe je een succesvolle blog opzet. Ik heb al tientallen bloggers en online ondernemers gecoacht hoe ze meer succes met bloggen hebben. En tijdens de coaching vertel ik natuurlijk wel alles van hoe ik aan de achterkant te werk ga.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de mogelijkheden voor blogcoaching.

Vergeet niet dat de meeste succesvolle bloggers zo succesvol zijn geworden door, naast hard te werken, vooral ook veel te leren. Zelf volg ik nog steeds regelmatig cursussen en schakel ik experts in om mijn blog naar een nog hoger niveau te tillen.

Mijn favoriete manier om mijzelf te blijven ontwikkelen lees je hier.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.