Wil jij geld verdienen met passief inkomen? Misschien ben je wel geïnteresseerd in deze manier van geld verdienen, omdat je gehoord hebt dat het even hard werken is en dat je daarna achterover kunt leunen.

In dit artikel vertel ik je graag meer over een passief inkomen voor bloggers. Ook ga ik er dieper op in of een passief inkomen voor bloggers ook echt passief is.

Bloggen is mijn fulltime baan en met mijn interieurwebsite verdien ik hier een goed inkomen mee. Tegenwoordig bestaat ongeveer de helft van mijn inkomen uit een passief inkomen. Maar is een passief inkomen ook echt zo passief?

Wat is passief inkomen?

Misschien heb je nog wel nooit van een passief inkomen gehoord. Een passief inkomen wil zeggen dat je slechts één keer, of enkele keren, een activiteit hoeft te doen en er daarna blijvend inkomen uit haalt.

Vooral onder bloggers en digital nomads is een passief inkomen populair. Maar er zijn ook andere manieren om een passief inkomen te verdienen. Bijvoorbeeld door te beleggen of door huizen te verhuren.

Ik heb zelf vooral ervaring met een passief inkomen uit bloggen en deel daarom specifiek hierover informatie.

Verschillende vormen van passief inkomen voor bloggers

Als blogger zijn er verschillende manieren hoe je een passief inkomen kunt verdienen. Ik heb een aantal van de belangrijkste verdienmodellen voor een passief inkomen op een rij gezet:

1. Affiliate inkomsten

Over affiliate inkomsten heb ik al veel geschreven, dit komt omdat ik dit zelf een hele fijne manier vind van passief geld verdienen.

In het kort komt het er op neer dat bezoekers via een speciale affiliate link op jouw website kunnen klikken naar een website van bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue. Als de bezoeker op deze website iets besteld dan krijg jij een commissie over deze bestelling, ook wel bekend als affiliate inkomsten.

Je hoeft maar één keer een blogpost te schrijven en jaren later kan er alsnog via dit artikel bestellingen geplaatst worden en kan jij op deze manier passief geld verdienen.

2. Advertentie inkomsten

Door advertenties op je website te laten zien kan je ook passief inkomen verdienen. Het meest bekende advertentieplatform is Google Adsense, maar er zijn meer platforms waarmee je op deze manier geld kunt verdienen.

Simpel gezegd: hoe meer bezoekers je hebt op je website, hoe meer geld je kunt verdienen.

Onder bloggers is er veel te doen om deze manier van geld verdienen. Veel bloggers vinden het niet mooi staan en soms komt er ook kritiek van lezers op de advertenties op een website.

Maar bloggen kost veel tijd. De informatie en inspiratie die je deelt is gratis voor lezers. Waarom zou je je dan moeten verantwoorden voor advertenties op je website?

Daarnaast, neem eens een kijkje op een grote nieuwssite of website van een magazine. Die staan ook allemaal vol advertenties. Ook dit zijn een soort blogsites, of publisher sites, alleen dan vele malen groter.

Waarom zouden zij wel zo passief inkomen mogen verdienen en jij niet?

Ik ben op het moment aan het experimenteren met een nieuw advertentieplatform, omdat de inkomsten hier hoger liggen dan Google Adsense. Ik ben nog niet helemaal tevreden welke invloed dit qua snelheid op mijn interieurwebsite heeft, maar ik merk al wel dat de inkomsten vele malen hoger liggen.

Bij veel bezoekers is dit een mooie manier van passief inkomen.

3. Verkoop van digitale producten

Een derde manier van een passief inkomen voor bloggers is door geld te verdienen met de verkoop van digitale producten. Ontwikkel bijvoorbeeld een cursus, challenge of e-book en biedt deze te koop aan op je website.

Het is hierbij wel belangrijk om goed na te denken over een tijdloos product. Ik bied bijvoorbeeld een interieurcursus en opruimchallenge aan en deze zijn beiden echt tijdloos, waardoor ik er geen werk aan heb.

In het verleden bood ik ook een online blogcursus aan. Alleen in de blogwereld veranderd er veel in hoog tempo, de cursus moest daardoor regelmatig geactualiseerd worden.

Ik had er daardoor nog relatief veel werk aan. Voor mij was dit de reden te stoppen met de verkoop van de online cursus, omdat dit inkomen toch eigenlijk niet zo passief was.

Is passief inkomen echt passief?

Als je het mij vraagt dan is een passief inkomen in bloggersland niet echt passief. Het klopt namelijk niet dat je maar één of een paar keer wat hoeft te doen en dat daarna het inkomen vanzelf komt.

Neem bijvoorbeeld een blog met affiliatelinks. Lang niet elke blog met affiliatelinks zal een succes worden. En heb je eenmaal een succesvolle blog met affiliatelinks dan heb je ook geen enkele garantie dat deze ook succesvol blijft.

Een aantal van mijn eerste succesvolle affiliateblogs, waar ik in het verleden duizenden euro’s mee heb verdiend, leveren bijvoorbeeld nauwelijks nog wat op. Er is veel concurrentie bij gekomen en, wat ik ook probeer, het lukt mij simpelweg niet meer om hoog met deze blogs te ranken in Google.

Algoritmes veranderen, soms pakt dit positief voor je uit en soms, zoals in mijn geval, negatief. Als je achterover gaat leunen is de kans dan ook reëel dat je inkomen op een dag helemaal wegvalt.

Ik heb altijd nieuwe content gecreëerd. Daardoor heb ik genoeg andere blogs waaruit ik inmiddels ook een inkomen met affiliate haal. Ik heb dan ook geen inkomensterugval gehad, maar ik heb ook niet passief achterover kunnen leunen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een passief inkomen met advertentie-inkomsten. Als jij een succesvolle blog hebt en veel geld met advertenties verdiend dan kan je er best voor kiezen een tijdje niks te doen en je zult nog steeds inkomen genereren.

Maar doe je maanden, of jaren, niks, dan zal Google denken dat je website niet meer actief is. Je zult hierdoor steeds minder websitebezoekers hebben en dus ook minder advertentie-inkomsten. En om dan weer proberen meer bezoekers naar je website te krijgen is een stuk lastiger dan als je al die tijd actief bent geweest.

Ook met digitale producten zal je actief moeten blijven. Een product verkoopt niet als je geen websitebezoekers hebt.

Zelf verkoop ik de meeste producten d.m.v. een emailfunnel. Mensen schrijven zich in voor een gratis e-book en ontvangen daarna een aantal inspiratiemails van mij, met tenslotte het aanbod voor een digitaal product.

Maar als ik geen nieuwe websitebezoekers heb, zal ik ook geen nieuwe emailinschrijvingen hebben en dus geen producten verkopen. Ik moet dus actief blijven om nieuwe bezoekers te genereren.

Daarnaast kan je actief de producten promoten op social media of d.m.v. advertenties. Ook al is het product passief, om het te verkopen moet je dus wel actief aan de slag.

Naar mijn mening is een passief inkomen dus helemaal niet zo passief als sommige mensen denken. Dat wil niet zeggen dat het geen fijne manier is om geld te verdienen met bloggen. Je hebt heel veel vrijheid en er is geen opdrachtgever die bepaalt hoe jij invulling moet geven aan een samenwerking.

Maar je moet er wel voor werken. Achterover leunen terwijl het geld binnenstroomt is dus naar mijn mening een utopie. En dat is helemaal niet erg, want met werken is helemaal niks mis!

Hoe denk jij hierover?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via de Bol.com partnerlink.